Romania - stat national legionar

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pe plan intern, se manifesta o intensa activitate a dreptei politice, si in special a Garzii de Fier, incurajata de succesele repurtate de trupele naziste si de profunda criza de autoritate cu care se confrunta statul dupa tragicele cesiuni teritoriale. Era absolut necesara, in acelasi timp, o guvernare de mana forte care sa garanteze fruntariile tarii si sa pregateasca refacerea unitatii national[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania - stat national legionar

Pe plan intern, se manifesta o intensa activitate a dreptei politice, si in special a Garzii de Fier, incurajata de succesele repurtate de trupele naziste si de profunda criza de autoritate cu care se confrunta statul dupa tragicele cesiuni teritoriale. Era absolut necesara, in acelasi timp, o guvernare de mana forte care sa garanteze fruntariile tarii si sa pregateasca refacerea unitatii nationale, salvand, astfel, fiinta statului roman. Acestor cerinte Ie-a corespuns, cu mijloace adecvate timpului in care a trait si activat, personalitatea generalului Ion Antonescu .

La 1 septembrie 1940, luliu Maniu s-a intalnit cu Ion Antonescu, la Ploiesti, si a discutat cu acesta inlaturarea regelui Caro/ al //-/ea si formarea unui cabinet de coalitie. Tratativele au continuat'in zilele urmatoare si cu conducatorii liberali si sefii legionarilor in vederea constituirii unui guvern de "uniune nationala". Paralel, legionarii au intreprins atacuri asupra institutiilor de stat si a unitatilor militare, soldate cu victime.
La 4 septembrie 1940 orele 12, Ion Antonescu a fost insarcinat de regele Carol al II cu formarea noului guvern. in ziua urmatoare, acesta a suspendat

1 Ion Antonescu (1882-1946) a fost om politic si militar. A indeplinit functii importante - seful sectiei Operatii de la Marele Cartier General in anii razboiului pentru reintregire, atasat militar la Londra si Paris, comandant al Scolii Superioare de Razboi, sef al Marelui Stat Major, ministru de razboi. Fire darza si hotarata, a criticat coruptia si afacerile veroase ce domneau in randurile camarilei regale si a intrat in conflict cu Carol al II, care i-a fixat domiciliu fortat la manastirea Bistrita. Dupa numirea sa la conducerea statului, prin intreaga politica pe care a desfasurat-o, pana la 23 august 1944, a fost si ramane o personalitate controversata.

Constitutia si a dizolvat Corpurile legiuitoare dupa ce, la cererea generalului, de acord cu legionarii, sub presiune si amenintare, regele i-a conferit puteri depline in dimineata zilei de 5 septembrie, orele 3,50, ceea ce a dus la modifiAZcarea regimului politic. Cu sprijinul unor adjutanti regali si comandanti militari, beneficiind si de concursul ministrului Germaniei la Bucuresti, Wilhelm Fabricius, Ion Antonescu i-a cerut lui Carol al II sa abdice.

Regele, dupa o serie de consultari cu unii apropiati - Vaier Pop, Mihail Manoilescu, A.C. Cuza, Gheorghe Bratianu- si dupa obtinerea unor garantii ca putea pleca nestingherit, a abdicat in dimineata zilei de 6 septembrie (orele 6,10) si, ulterior (7 septembrie, orele 3), a parasit tara cu o serie de bunuri ale patrimoniului national, precum o parte a colectiei de tablouri pe care Carol Io lasase mostenire statului roman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.