Romania - evolutia macroeconomica

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.98

nivel: Liceu

In agricultura se produc in special cereale ( grau, porumb ) ,floarea soarelui , sfecla de zahar , cartofi si struguri . In zootehnie se cresc in special vite , porcine , ovine si caprine. Ramurile industriale cele mai importante sunt : metalurgia (12,9%), rafinarea petrolului si carbunelui ( 12% ) ,chimie (8,3%) ,constructia de masini si echipamente (5,8%).

INAINTE DE DECEMBRI[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania - evolutia macroeconomica

In agricultura se produc in special cereale ( grau, porumb ) ,floarea soarelui , sfecla de zahar , cartofi si struguri . In zootehnie se cresc in special vite , porcine , ovine si caprine. Ramurile industriale cele mai importante sunt : metalurgia (12,9%), rafinarea petrolului si carbunelui ( 12% ) ,chimie (8,3%) ,constructia de masini si echipamente (5,8%).

INAINTE DE DECEMBRIE 1989
Sistemul economic socialist a condus treptat la alocarea neeficienta a resurselor, economice si umane , la supradimensionarea unor ramuri sau sectoare economice si la neglijarea altora , la cresterea decalajului tehnologic fata de vest,la crearea unor structuri administrative si manageriale incopetente si supradimensionale , la o egalizare nefiresca si la un nivel foarte scazut a veniturilor populatiei , la deteriorarea mediului ambiant.

Romania a avut una dintre econimiile puternice hipercentralizate din zona comunista , iar existenta unei crize structurale era indicata de numeroase semne.Produsul intern brut si consumul au scazut continuu de la inceputul anilor '80 , reliefand in special faptul ca, dupa 1985 ,s-a cheltuit tot mai mult , producandu-se tot mai putin. Acest fenomen , indicat de ponderea in continua scadere a venitului national in produsul social se explica prin combinarea unui proces de dezinvestire tot mai accentuat dupa 1986 cu concentrarea investitiilor in domenii negeneratoare de venit net.

Sistemul economic socialist a incurajat secatuirea resurselor , ca urmare a efectuarii de cheltuieli contra productive.Astfel , rentabilitatea capitalului s-a redus la 1,51 lei *** de venit national la fiecare leu cheltuit din fondul de acumulare intre 1976-1980 , la 0,69 lei intre 1981-1985 si 0,21 lei intre 1986-1990. O explicatie ar fi ca numeroase intreprinderi inregistraub pierderi , cele mai multe dintre ele apartinand unor ramuri industriale precum : metalurgia (45% din totalul intreprinderilor ), materiale de constructii (50%), chimia (34%),prelucrarea lemnului(50%), sectorul minier , aproape in totalitate.Avand astfel de performante nu este de mirare ca platile intreprinderii se derulau cu dificultate , blocajul financiar fiind echivalent cu 40% din P.I.B.-ul anului 1985.

Procesul de tranzitie inseamna reconstructia unor economii normale , regasirea profitului lor specific , rezultanta a imbinarii unice a factorilor geo-politici , economico -tehnici, sociali cu traditieileistorice ,mentalitati si comportamente culturale si spirituale. Interactiunea si interdependentele dintre toti acesti factori au devenit tot mai evidente pe parcursul derularii reformelor economice .

G.Hunya,cercetator la institutulpentru Studii Economice Comparate de la Viena, opineaza ca exista abordari diferentiate ale procesului de tranzitie .Prima expertilor F.M.I.si ai O.C.D.E.este o abor4dare tehnica , cea de-a doua se intemeiaza pe comportamentul agentilor economici,considerand procesul de tranzitie in primul rand un proces de invatare , de schimbare de mentalitati , atitudini si comportamente.
Costurile sociale ale tranzitiei s-au dovedit a fi mult mai ridicate, ceea ce a facut imposibila asigurarea nivelului de protectie sociala promissi asteptat.

In Romania si-a facut aparitia asa-numitul "sindrom latino -american " caracterizat prin extinderea coruptiei la toate nivelurile sio polarizare excesiva a veniturilor , ceea ce a facut ca redobandirea increderii populatiei (necesara pentru mentinerea pe termen scurt si mediu cel putin a echilibrului social -politic ) nu va fi posibila decat daca guvernantii vor convinge ca "povara sacrificiilor este impartita in mod echitabil" pentru toate categoriile sociale , asa cum se exprima directorul general al F.M.I., Michel Canedesus .

Primele orientari aleguvernelor au fost catre realizarea liberalizarii preturilor si restructurarea intreprinderilor din proprietatea statului.Dificultatile intampinate in reorganizarea intreprinderilor detinute de stat zsi rate ridicate ale inflatiei au dus la deteriorarea indicatorilor macroeconomici .Acestor dificultati li s-au mai alaturat alte probleme generate de lipsa masurilor radicale in e4conomie , de razboiul din Golf si razboiul din fosta Iugoslavie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.