Romanele lui Slavici - prezentare generala

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Romanul "Corbei" reia o tema frecventa in nuvelistica lui Slavici si anume aceea a singuraticului care se inchide in sine pentru a se apara de lumea inconjuratoare si care se deschide sufleteste tarziu, sub farmecul eternului feminin si al tineretii acesteia. Slavici este preocupat de descifrafrea mecanismului acestui proces sufletesc, dar convingerea lui ca oamenii nu se pot salva doar prin ei in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanele lui Slavici - prezentare generala

Romanul "Corbei" reia o tema frecventa in nuvelistica lui Slavici si anume aceea a singuraticului care se inchide in sine pentru a se apara de lumea inconjuratoare si care se deschide sufleteste tarziu, sub farmecul eternului feminin si al tineretii acesteia. Slavici este preocupat de descifrafrea mecanismului acestui proces sufletesc, dar convingerea lui ca oamenii nu se pot salva doar prin ei insisi, complica acest proces printr-o revelare in paralel a binefacerilor religiei crestine in sufletul personajului principal.

Corbei astfel prototipul eroilor de roman care se zbat intre trup si minte, intre ceea ce simt si ceea ce gandesc, care de cele mai multe ori intra in contradictie deoarece una simte omul si nu isi poate controla sentimenetele de cele mai multe ori, si alta gandeste, in functie de mediul in care s-a format.Aceeasi pecete o poarta si romanul "Din pacat in pacat". Este vorba aici tot de un erou singuratic, un bucovinean care vine la Iasi si care vede lumea de aici imorala in toate componentele ei.

Insa el nu isi apara integritate morala izolandu-se in interiorul sau, ci se adapteaza mediului, sub influenta altei trasaturi a eternului feminin si anume senzualitatea. Cand ajunge la limita si se afla pe marginea prapastiei este salvat de autor printr-un artificiu, Slavici calugarindu-l.In romanul "Cel din urma Armas" Slavici continua o cale batuta in epoca noastra, este un roman al caderii neamurilor, a prabusirii morale si sociale a boierimii. Eroul este un mosier cu studii, care vrea sa se intoarca acasa la parinti si sa-si cultive cu mijloace moderne mosia. Este captat insa de tentatiile Capitalei si ajunge in cele din urma sa-si piarda averea la Paris.

Cand se descopera un urmas nedemn si nemernic al neamului Armas, se sinucide. Slavici isi pastreaza cheile descifrarii sufletului omenesc dar aceasta scriere este si unul din romanele-cronica din viata capitalei - abundand la noi dapa primul razboi mondial - dar cu actiunea stramutata de asta data. Romanul este interesant prin fresca vietii literare din Bucuresti in care apar principalele personaje ale Junimii, in frunte cu Maiorescu si Caragiale. Aceasta parte nu se imbina prea bine cu destinele eroilor din opera, ea ramane exterioara, o ampla evocare, dar nu mai putin atractiva.

Ioan Slavici a mai scris un roman, "Musculita", care a fost confiscat in 1916, la intemnitarea scriitorului la Vacaresti.Cand Slavici debuteaza in literatura ca romancier, in 1894, romanul romanesc avea o experienta de jumatate de veac. Primele incercari le-au apartinut lui I. Ghica si M. Kogalniceanu, prin "Manoil" (1855), lui D. Bolintineanu, C.D. Aricescu, lui C.Barouzi si I.M. Bujoreanu. Romanul romanesc ajumge la varsta maturitatii cu "Ciocoii vechi si noi" (1862-1863). In ceea ce priveste problematica istorica se evidentiaza B.P.Hasdeu cu "Ursita" (1864). Dar romanul romanesc de pe atunci, desi avea peoblematica sociala nu avea eroi care sa se evidentieze, si dintre toate romanele istorice dintre 1849-1894, se desprinde si ramane memorabila figura lui Dinu Paturica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.