Romancierul Ioan Slavici

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Se evidetiaza cumva, sub raportul realizarii artistice, "Cel din urma Armas", care ofera si elemente de cronica a vietii si societatii romanesti din deceniul opt al veacului trecut, inclusiv a unor evenimete legate de Razboiul de Independenta din 1877-1878. De asemena se mai remarca unele tablouri din istoria secolelor V-VI in romanul "Din batrani", numeroase elemente de fresca sociala, prin preze[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romancierul Ioan Slavici

Se evidetiaza cumva, sub raportul realizarii artistice, "Cel din urma Armas", care ofera si elemente de cronica a vietii si societatii romanesti din deceniul opt al veacului trecut, inclusiv a unor evenimete legate de Razboiul de Independenta din 1877-1878. De asemena se mai remarca unele tablouri din istoria secolelor V-VI in romanul "Din batrani", numeroase elemente de fresca sociala, prin prezentarea mediilor si a moravurilor din secolul al XIX-lea.

Prin elementul social si mai ales etnografic - lumea targului transilvanean, viata breslelor, a calfelor, obiceiurile la culesul viilor in Podgoria Aradului, inrolarea in oaste - prin oglindirea realista a societatii transilvanene, romanul "Mara" capata si istoricitate.Slavici priveste cu compasiune personajele din lumea Bucurestiului: mici slujbasi, meseriasi, pensionari si tarani veniti aici cu speranta ca isi vor constitui o viata mai buna.

Ele sunt considerate de autor victimele orasului, desradacinati, desprinsi de viata canonizanta etic a satelor si saraciti sufleteste datorita lumii in care traiesc, o lume saraca moralicete, fiind preocupati de lucruri marunte, nesmnificative, condamnati la o existenta dornica de a avea un trai mai bun. Exista un numar mare de personaje (de exemplu Mara) care sunt preocupate de agonisirea averii ban cu ban, care calculeaza mereu cresterea acestui capital si care duc o viata singuratica fiind caracterizate prin zgarcenie si avaritie.

Personajele lui nu sunt atrase si nici nu au legaturi cu ogorul, de aceea ele nu vor avea suferinte tragice, dar nici bucurii adanci, oamenii sunt iremediabili condamnati la planitudine. Lumea buna o vede Slavici de la distanta, cun un ochi aspru, de la o distanta care era aceea a lui in societatea bucuresteana.

In romanul istoric "Din batrani", Slavici isi pastreaza forta de a crea oameni in miscare vie, reuseste sa patrunda in meandrele sufletesti ale personajelor sale, are darul evocarii si al realizarii atmosferei de epoca. Se converteste aici etnograficul in arhaic. Dar distanta in timp este prea mare si lipsa substantei de viata este prea mare.dupa cum spune Ovidiu Papadima, ca sa umple golul inevitabil, Slavici contureaza vaste fresce istorice, acoperind o zona de la crestele Bucegilor pana la califatele arabe din Asia Mica.

Viata sufleteasca a personajelor principale se complica cu disputele teologice ale epocii, Slavici istoricul intra in disputa cu Slavici cunoscatorul de oameni. " Din batrani" este un roman istoric reusit, net superior cu putinele romane de acest fel anterioare, o opera superioara in amploare si profunzime umana, Slavici fiind un deschizator de drumuri in acest sens.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.