Romancierul Ioan Slavici

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Facultate

Actinea romanului se desfasoara in mare parte la Lipova si imprejurimi. Prezinta "dinlauntrul" ei viata mestesugarilor, traditiile din bresle si munca din ateliere. In centrul romanului sta Mara Barzovan si copiii acesteia: Persida si Trica. Baiatul este dat ucenic la un cojocar, iar fata la calugaritele din Lipova pentru a invata carte. Dupa ce creste, Sidi se dovedeste a fi o frumusete rara si c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romancierul Ioan Slavici

Actinea romanului se desfasoara in mare parte la Lipova si imprejurimi. Prezinta "dinlauntrul" ei viata mestesugarilor, traditiile din bresle si munca din ateliere. In centrul romanului sta Mara Barzovan si copiii acesteia: Persida si Trica. Baiatul este dat ucenic la un cojocar, iar fata la calugaritele din Lipova pentru a invata carte. Dupa ce creste, Sidi se dovedeste a fi o frumusete rara si chiar daca e curtata de teologul Codreanu, se indragosteste de Natl, fiul neamtului Hubar.

Cei doi se vor casatori fara stirea si voia parintilor, apoi vor pleca la Viena. Se reintorc apoi in tara si vor deschide un birt pe care il conduce mai mult Persida decat Natl, caci acesta incepe sa bea, sa o bata si chiar sa se poarte urat cu toata lumea. Linistea incepe sa domneasca atat in relatiile dintre cei doi tineri cat si intre batrani abia dupa nasterea primului fiu, botezat la catolici, dupa voia lui Hubar. Acesta din urma a incalcat norma etica si va fi ucis de fiul sau tainuit, dementul Bandi.

Prezenta portretului Marei de la inceputul romanului "muiere mare, spatoasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vant" pare a ilustra conceptia lui Slavici ca in centru unui roman trebuie sa stea "un om energic, constant si tare". Ramasa vaduva saraca si cu doi copii, Mara isi canalizeaza intrega energie spre a strange bani si a oferi copiilor tot ceea ce e mai bun, un viitor asa cum si l-a dorit si ea si nu l-a avut.

Energica, voluntara si ambitioasa, vaduva doreste ca si copiii sa-i semene, deoarece isi da seama ca numai asa poti invinge in viata. In acest sens, dupa ce Sidi e data la manastire si devine tacuta, Marei ii este frica "Nu cumva calugarita aceea s-o momeasca, s-o farmece si s-o faca si pe ea calugarita smerita". Spre fericirea mamei, personalitatea i s-a transmis si copiilor.

Acest lucru o face sa afirme cand ii vede mergand cu barca pe Mures: "copii ca ai mei nimeni n-are!". Mara are o incredere nemasurata in copiii ei si chiar daca in mintea ei n-a ingaduit fuga Persidei cu Natl, nu-si condamna fata. Ea se simte mandra de ea si gaseste ca "nu e nimic mai frumos decat ca femeia sa se dea intreaga barbatului pe care-l iubeste si sa ieie asupra ei cu ochii inchisi sarcina vietii grele".

Precupeata de la Radna da dovada de mai multa intelegere religioasa decat familia Hubarilor. Cand nepotul este botezat la catolici ea afirma: "Oamenii suntem cu totii". Femeia dovedeste o mare putere de adaptare la orice situatie. "Este o mare energie care din nimic realizeaza o avere considerabila"37. Dupa ce-i moare sotul se apuca sa munceasca reusind sa faca ceea ce nici raposatul n-ar fi izbutit niciodata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.