Romana - scris 2007

2x puncte

categorie: Romana

nota: 8.16

nivel: Liceu

Documentul contine toate cele 100 de variante din anul 2007,rezolvarea subiectului I si al II-lea.

.............


Subiectul I (40 de puncte)

1. Expresii/locuțiuni: a ști ca pe apă; a bate apa-n piuă; a da apă la moară; a fi o apă și-un pământ; apă de ploaie; apă chioară; apă la plămâni; a căra apă cu ciurul; a trece ca gâsca prin apă; a-i lăsa gu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romana - scris 2007

Documentul contine toate cele 100 de variante din anul 2007,rezolvarea subiectului I si al II-lea.

.............


Subiectul I (40 de puncte)

1. Expresii/locuțiuni: a ști ca pe apă; a bate apa-n piuă; a da apă la moară; a fi o apă și-un pământ; apă de ploaie; apă chioară; apă la plămâni; a căra apă cu ciurul; a trece ca gâsca prin apă; a-i lăsa gura apă;
2. Sinonime: treieră = trec, vântură, calcă; văpaie = flacără, lumină; muche = creastă, margine, pisc; brazde = unde, valuri;
3. Sens conotativ: Un val de bucurie l-a cuprins pe neașteptate. Își alungă din minte umbra amintirilor urâte. Am simțit deodată un val de emoție care m-a copleșit. Nu am nicio umbră de îndoială că va promova examenul.
4. Expresivitatea verbelor la imperfect (“păreau”, “păzeau”) denotă o acțiune incertă, de provizorat a imaginii naturii în momentul înserării, când “văpaia” lunii zugrăvește imagini feerice; verbele la prezentul gnomic (care exprimă acțiunea fără a o raporta la un anumit timp, prezent atemporal-n.n.), predominante în poezie, transmit ideea eternizării naturii, a elementelor care compun tabloul fascinant al înserării, în antiteză cu efemeritatea omului, cu statutul său de muritor.

5. Tema naturii, motivul lacului/ motivul lunii/ motivul nopții;
6. Ca figură sintactică de construcție, inversiunea este o formă de dislocare bazată pe schimbarea ordinii normale a cuvintelor, o topică inversată: “molatece valuri”, “vechea zidire”, “ a lunei văpaie”. Inversiunea eminesciană are și rol prozodic în măsura versurilor, precum și valoare artistică în muzicalitatea poeziei. Antepunerea epitetului are funcție stilistică, desăvârșind ambiguizarea sintactică a textului: “în vechea zidire”; “măreață comoară de aur”; “negrele trestii”. (Imaginarul poetic transpune artistic peisajul natural prin inversiuni repetate, în variante diverse, atât în grupul nominal cât și în grupul verbal: “A ierbii/ Molatece valuri”; “a stâncelor muche pe cer zugrăvește”; “domnitorii ai apei acestei”. etc.);
7. Imaginarul poetic: “În lac se oglindă castelul. A ierbii/ Molatece valuri le treieră cerbii.”; “Iar lebede albe din negrele trestii/ Apar domnitorii ai apei acestei”.

8. Epitetul cromatic în inversiune “negrele trestii” așezat în antiteză cu epitetul cromatic “lebede albe” conturează o imagine vizuală a lacului (motiv romantic eminescian). O altă figură de stil este metafora lunii - “comoară aprinsă”-, exprimă fascinația poetului față de astrul tutelar, ca simbol al vrăjii pe care o exercită asupra lumii. “Perdelele-n geamuri scânteie ca bruma” - comparație, sugerează imaginea ferestrelor luminate care strălucesc aidoma brumei; “Iar lebede albe din negrele trestii” - antiteză la nivelul versului, realizată prin două epitete cromatice antitetice (alb/negru) compun o imagine impresionantă a lacului luminat misterios de razele lunii.

9. Caracteristici romantice: Poezia “Diamantul nordului” face parte din lirica romantică eminesciană întrucât este descris un tablou nocturn al naturii, cu motive romantice specific eminesciene: luna, cerul, lacul. Imaginile vizuale se îmbină cu cele auditive și motorii. Natura reunește două planuri - uman-terestru și universal-cosmic -, creând astfel un peisaj nocturn mirific. Motivele romantice sugerând elemente simbolice ale Cosmosului, luna și cerul, se îmbină în mod armonios cu elementele terestre reprezentate de lac, lebede și castel.
*Îmbinarea armonioasă a motivelor romantice telurice - lacul, umbra, stânca, “vechea zidire”, castelul- cu motivele romantice cosmice: luna, umbrele;

10. Prima strofă ilustrează imaginea feerică a castelului care se răsfrânge în lac, forma arhaică a verbului “se oglindă” accentuând plăsmuirea de basm conturată în incipit. Imaginarul poetic profilează un peisaj încântător, în care iarba înaltă de pe malul lacului, pe care o “treieră” cerbii (personificare), pare o prelungire fascinantă a apei, prin epitetul în inversiune “molatece valuri”. Inversiunea “vechea zidire” amplifică ancestralitatea naturii în armonie desăvârșită cu omul, prin comparația metaforică “Perdelele-n geamuri scânteie ca bruma”. Expresivitatea verbelor aflate la prezentul gnomic (care exprimă acțiunea fără a o raporta la un anumit timp, prezent atemporal-n.n.) -“se oglindă”, “treieră”, “scânteie” - permanentizează starea emoțională a eului liric, contemplarea extatică a naturii eterne.

Subiectul al II-lea (20 de puncte)

Text argumentativ: “Adevăratele poezii încep acolo unde se sfârșesc pe hârtie.” (Octavian Goga, “Precursorii”)
Consider că această idee filozofică enunțată de Octavian Goga exprimă adevărul artistic ce se ascunde în fiecare creație lirică de mare valoare.
Este evident faptul că o poezie, dincolo de frumusețea exterioară reprezentată prin figuri de stil sugestive, imagini poetice bine alese, eufonia versurilor, transmite subtil diverse concepții, sentimente, idei, stări, viziuni ale poetului. Rolul creațiilor lirice nu este pur estetic, ci trebuie să emoționeze, să impresioneze pe cel ce le citește, având o încărcătură emoțională, spirituală. De altfel, Titu Maiorescu afirma că poezia trebuie să îndeplinească două “condițiuni”, una materială și alta ideală, având rolul să “deștepte” imagini sensibile în fantezia cititorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.