Roman realist obiectiv traditional in perioada contemporana - Morometii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Facultate

Aparut in doua volume, romanul ,,Morometii" sintetizeaza tehnicile de creatie imaginate de romancierii interbelici si in acelasi timp inoiesteviziunea artistica despre satul romanesc, despre taran cu personaj literar.Prin tematica lui ,,Morometii" este roman social si de meditatie filosofica asupra efectelor trecerii timpului in lumea sotului romanesc.

Actiunea operei se [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roman realist obiectiv traditional in perioada contemporana - Morometii

Aparut in doua volume, romanul ,,Morometii" sintetizeaza tehnicile de creatie imaginate de romancierii interbelici si in acelasi timp inoiesteviziunea artistica despre satul romanesc, despre taran cu personaj literar.Prin tematica lui ,,Morometii" este roman social si de meditatie filosofica asupra efectelor trecerii timpului in lumea sotului romanesc.

Actiunea operei se desfasoara intr-un sat din Campia Dunarii, numit Silistea Gumesti, la sfarsitul perioadei interbelice, in cazul vol I si in primii ani ai perioadei postbelice, in cazul vol al doilea.In structura sa se coreleaza doua planuri : evocarea omului si evocarea societatii.Romanul are mai multe capitole, numerotate, fara a avea titluri. In centrul actiunii se afla familia taranului Ilie Moromete. Acesta s-a casatorit a doua oara, dup ace i-a murit prima sotie.

Din prima casatorie el are trei fii: Paraschiv,Nila si Achim. Impreuna cu a doua sotie , Catrina, mai are inca trei copii: tita, Ilinca si Niculae. Evolutia familiei Moromete intra deseori in corelatie cu membrii altor familii, cu evolutia de ansamblu a satului, a societatii romanesti. Dintre cele doua familii prezentate in roman mentionam pe cea a lui Tudor Balosu, pe Cocosila, pe fierarul Iocon, Tugurlan, Dumitru lu`Nae.

Autorul a imaginat scene representative pentru evoltia familiei lui Ilie Moromete si indirect a atribuit satului aceeasi evolutie. Unele dintre aceste scene pun in prim plan echilibrul din viata de familie, iar altele indica instalarea crizei pe care a generat-o trecerea de la modul de organizare capitalist la cel socialist , de la proprietatea private asupra pamantului la proprietatea colectiva, socialista.

Romanul incepe cu un moment in care domina echilibrul in lumea satului si in familia lui Ilie Moromete.Incipitul fixeaza cadrul actiunii ,,In Campia Dunarii cu cativa ani inaintea celui de-al doilea razboi mondial se pare ca timpul era foarte rabdator cu oamenii si viata se scurgea fara conflicte mari". Aceasta atmosfera in care predomina calmul se prelungeste si in alte cateva scene : cina in familia lui Ilie Moromete, felul in care Ilie Moromete si vecinul sau , Tudor Balasu , merg la munte sa vandal prumb, discutiile din poiana fierariei lui Iocon, unde satenii mergeau sa-si repare uneltele, dar sis a discute pt a intelege lumea in care traiesc; de asemenea domina echilibrul si voia buna in scena secerisului, cand Moromete inca spera sa poata faci rost de bani vanzand o parte din recolta si achitandu-si,,foncirea", ratele de la banca. Taxele scolare pt Niculae.

In alte scene atmosfera de calm incepe sa fie tot mai mult inlocuita cu alta tensionata. O astfel de scena care are atat valoare realista cat si valoare simbolica este taierea salcamului din spatele curtii Morometilor. Cand constata ca recolta bogata nu-l ajuta pt ca a dus la scaderea pretului produselor, cand afla de la un satean ca fiul sau Achim, nu intentioneaza sa- trimita bani de la Bucuresti, Ilie Moromete se hotaraste sa taie salcamul si sa-l vandal vecinului Tudor Balosu.

La scurt timp ceilalti doi baietii din prima casatorie se cearta cu tatal lor si fu la Bucuresti, luand si caii familiei. Pentru ca mai avea de platit urgent alte sume de bani Ilie Moromete vinde si o parte din pamant iar starea lui generala se schimba sin u mai este vazut stand ceasuri intregi la poarta si nici raspunzand cu cuvinte multe la salut. ,,Timpul nu mai are rabdare", ii indeparteaza pe oameni modul traditional de viata si ii conduce spre schimbari dramatice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.