Roman realist cu note naturaliste interbelic obiectiv balzacian - Enigma Otiliei

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Liceu

Relatii temporale si spatiale. Actiunea, desfasurata in perioada iulie 1909-martie 1911, este urmata de epilogul plasat la un deceniu si jumatate distanta. Largirea spatiului epic se realizeaza prin plasarea conflictelor in alte locuri: de la casa lui Giurgiuveanu, la casa familiei Tulea, a lui Pascalopol, a mosiei acestuia etc. Relatiile spatiale si tempoAZrale astfel evocate reflecta o trasatura[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roman realist cu note naturaliste interbelic obiectiv balzacian - Enigma Otiliei

Relatii temporale si spatiale. Actiunea, desfasurata in perioada iulie 1909-martie 1911, este urmata de epilogul plasat la un deceniu si jumatate distanta. Largirea spatiului epic se realizeaza prin plasarea conflictelor in alte locuri: de la casa lui Giurgiuveanu, la casa familiei Tulea, a lui Pascalopol, a mosiei acestuia etc. Relatiile spatiale si tempoAZrale astfel evocate reflecta o trasatura a realismului: relatia directa om / mediu.

Sunt prezentate sumar mediul negustoresc, mosieresc, medical-universitar, preotesc, al avocatilor etc. Descrierea naturii cu ocazia excursiei lui Felix si a Otliei la mosia lui Pascalopol, proiectarea grandioasa a Baraganului pe un fundal fantastic, folosirea contrastelor in descrierea campiei, reflectate in constiinta lui Felix, sunt pagini de sensibilitate romantica. Titlul. Titlul romanului si finalul sau exprima esenta dilematica a feminitatii, natura contradictorie a sufletului omenesc. In conturarea Otiliei, cel mai complex personaj al romanului, scriitorul foloseste tehnica moderna a perspectivelor multiple sau a reflectarii poliedrice.

Otilia este receptata diferit de cei din jurul sau: mos Costache "o sorbea umilit din ochi si radea din toata fata lui spana"; pentru Pascalopol este "o mare strengarita", "cu un temperament de artista", "o randunica, inchisa in colivie, moare", "o enigma", "o fiinta gingasa care merita ocrotirea", "o floare rara", "o fata mandra si independenta". Pentru Aglae si Aurica, purtarile Otiliei sunt asemeni "fetelor fara capatai si fara parinti", Otilia fiind considerata "o dezmatata". Chipul ei ramane invaluit in mister, o imagine derutanta, de vis.

Dincolo de definirea Otiliei prin raportare la celelalte ipostaze ale feminitatii din roman, ea ilustreaza "enigma" feminitatii. Varsta eroinei cumuleaza farmeAZcul copilaresc cu senzualitatea, capriciul si frivolitatea femeii, dar si cu o precoce seriozitate si intelegere a vietii. Ea e mult mai lucida si mai matura decat Felix, care are multe naivitati. Decizia ei de a renunta la Felix ramane enigmatica, efect realizat prin prezentarea Otiliei in exclusivitate prin manifestarile exterioare si din perspectiva altor personaje. Otilia reprezinta pentru protagonist intruchiparea eternului feminin (sora, prietena, iubita, indrumatoare, mama).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.