Roman interbelic pornind de la un citat - Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.67

nivel: Facultate

Un alt argument se leaga de cronologie.Spre deosebire de romanul traditional in care evenimentele se desfasoara in ordine cronologica, in romanul modern ele sunt, infatisate in functie de frluxul constiintei.Timpul obiectiv este inlocuit cu timpul subiectiv de memoria afectiva.O discutie la popota ofiterilor legata de dragoste si fidelitate declanseaza trairi devoratorare de incertitudinea adulter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roman interbelic pornind de la un citat - Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Un alt argument se leaga de cronologie.Spre deosebire de romanul traditional in care evenimentele se desfasoara in ordine cronologica, in romanul modern ele sunt, infatisate in functie de frluxul constiintei.Timpul obiectiv este inlocuit cu timpul subiectiv de memoria afectiva.O discutie la popota ofiterilor legata de dragoste si fidelitate declanseaza trairi devoratorare de incertitudinea adulterului.

Legata de cronologie este si constructia subiectului. Actiunea primului capitol este posterioara intamplarilor din prima parte a romanului, nararea propriu zisa incepe cu al doilea capitol . Diagonalele unui testament .Potrivit afirmatiilor criticului povestirea in sine e doar un pretext pentru a exprima altceva.Acentul nu mai care ca in romanul traditional pe fapteci pe modul in care ele se rasfrang in constiinta celui care le traieste. Firul narativ e simplu : Eram insurat de doi ani si jumatate cu o colega de la Universitate si banuiam ca ma inseala . Suspiciunea s-a nascut si se dezvolta treptat, deoarece in comportamentul Elei au aparut schimbari odata cu mostenirea.

Imprejurarile in care isi duc viata cei doi soti devin tot mai prielnici flirtului.Excursia de la Odobesti in care tanara sotie se apropie de Gregoriade, gesturile si preferintele lor comune sunt percepute dureros de Stefan Gheorghidiu. Dupa ce s-au separat, barbatul incepe sa se framante, iar incercarea de a-si anula suferinta se afiseaza cu femei de moralitate indoielnica. Impacati in cele din urma, indoiala persista, motiv pentru care Stefan cere cu insistenta o persmisie pentru a pleca la Campulung cu scopul de a se clarifica daca este inselat sau nu.

Romanul modern aduce ca tehnica noua autenticitatea. Daca prima parte produsul imaginatiei scriitorului, partea a doua este un jurnal de campanie al autorului participand la primul razboi mondial. Experienta traita pe front se alfa nu sub imperiul fricii, ci al cunostintei iminentei mortii. Fraza : Sunt sigur ca am sa mor devine aproape un laitmotiv. Ororile razboiului sunt numeroase. Orgolios, Gheorghidiu vrea sa moara, provocand admiratia camarazilor, dar se imolnaveste, ceea ce-i provoaca o mare jena.

Romanul modern se distanteaza de alte tipuri de romane si prin personajele pe care le creaza.Respectand principiile estetice promovate de ideologia modernismului epocii, apare tipul omului superior, inadaptabil peisajului citadin al Bucurestiului interbelic.Fire reflexica lucida Gheorghidiu face parte din categoria celor care au vazut idei .

Filozof de formatie, el nu admite discutiile sterile si lipsite de esenta, ci supune analizei cu luciditate toate intamplarile, cum e cea de la popota ofiterolor despre adulter. In iubire el nu accepta jumateti de masura. Desi se casatorise din orgoliu, spera ca iubirea va veni : O iubire mare e mai curand un proces de autosugestie. Trebuie timp si trebuie complicitate pentru formarea ei . Dar, odata prins in mrejele ei, pasiunea devine obsesie. De aceea gesturi si situatii care altora le-ar parea banale, pentru Stefan capata proportii catastrofale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.