Roma si civilizatia daco-getilor - Contacte pana la razboaiele dacice

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Civilizatia romana intra pentru prima data in contact cu lumea daco-getilor in se-colele II-I i.e.n. Acest contact este realizat mai intai pe plan comercial, cand romanii incep sa vanda produse si dacilor. Aceasta se intampla dupa cucerirea Greciei si Ma-cedoniei. Faptul acesta s-a dovedit de catre arheologi; se gasesc monede create de romani in 168 i.e.n. (TETRADRAHMELE-situate pe teritoriul Daci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roma si civilizatia daco-getilor - Contacte pana la razboaiele dacice

Civilizatia romana intra pentru prima data in contact cu lumea daco-getilor in se-colele II-I i.e.n. Acest contact este realizat mai intai pe plan comercial, cand romanii incep sa vanda produse si dacilor. Aceasta se intampla dupa cucerirea Greciei si Ma-cedoniei. Faptul acesta s-a dovedit de catre arheologi; se gasesc monede create de romani in 168 i.e.n. (TETRADRAHMELE-situate pe teritoriul Daciei).

Incepand mai ales cu mijlocul secolului al II-lea i.e.n., intreaga Dacie prezenta tabloul unei ample si rapide dezvoltari economice.Statul dac s-a infaptuit in prima jumatate a secolului I i.e.n., dar avem motive sa credem ca nasterea lui, determinata in ultima existenta de dezvoltarea social-interna, a fost intrucatva grabita de primejdiile de afara, dintre care doua erau mai apropiate si mai grave: pericolul celtic si roman. Pericolul roman, desi parea mai indepartat de hotarele Daciei, era in perspectiva cu atat mai amenintator.

Triburile geto-dacice nu puteau scapa din vedere expansiunea Romei spre Duna-re. Mai ales caderea regatului macedonean, care, in cursul luptelor cu romanii, facu-se apel si la triburile dunarene, trebuie sa fi aratat cat de mare devenise primejdia. Devenea clar ca numai o puternica si inchegata organizare de tip statal ar fi putut conduce cu succes lupta antiromana.

Dupa ce Burebista reuseste sa uneasca si alte triburi statului, dacii ajung cei peri-culosi dintre toate popoarele pradatoare de la nordul Dunarii. Inca in anul 74 i.e.n. generalul roman, Scribonius Curio ajunsese pana la Dunare, undeva in partile mun-toase ale Banatului, dar s-o treaca din pricina codrilor intunecosi. Doi ani mai tarziu, litoralul dobrogean, fara a fi cucerit, ajungea totusi sub influenta romana dupa peri-petii legate de indelungata lupta pe care o dusese impotriva Romei regele Mithrida-les al Pontului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.