Roma antica - cetatea asezata pe sapte coline

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.66

nivel: Gimnaziu

ELENISMUL
Elenismul a reprezentat o perioada in istoria si civilizatia societatii sclavagiste a popoarelor din bazinul Marii Mediterane, intre epoca cuceririlor lui Alexandru Macedon si caderea imperiului acestuia sub stapanirea romana, prin amestecul formelor grecesti de organizare politica, culturale, religioase cu cele orientale.

VIATA TRADITIONALA ROMANA
In Roma an[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roma antica - cetatea asezata pe sapte coline

ELENISMUL
Elenismul a reprezentat o perioada in istoria si civilizatia societatii sclavagiste a popoarelor din bazinul Marii Mediterane, intre epoca cuceririlor lui Alexandru Macedon si caderea imperiului acestuia sub stapanirea romana, prin amestecul formelor grecesti de organizare politica, culturale, religioase cu cele orientale.

VIATA TRADITIONALA ROMANA
In Roma antica viata de familie a alcatuit multa vreme baza societatii romane. La origine viata de familie este dominate de atotputernicia tatalui exercitata legal asupra sclavilor casei, dar totodata asupra nevestei si copiilor sai.

"Pater familias" putea dupa plac sa recunoasca copii care ii avea de la sotia sa, ori ii expunea in afara casei abandonandu-i cui i-ar fi dorit, ceea ce, in practica insemna condamnarea la moarte sau in cel mai rau caz la sclavie. Casatoria era hotarata de catre capul familiei, iar inclinatiile celor interesati nu erau deloc consultate.

Era celebrate o logodna, care constituia un angajament solemn si religios al ambelor familii. Dupa consultarea zeilor, se schimbau niste inele, care aveau o culoare simbolica. Baietii erau considerati apti pentru casatorie la varsta de 14 ani, iar fetele deveneau nubile la 12 ani.

In ajunul casatoriei logodnica oferea papusile sale larilor (stramosii familiei) casei parintesti. In aceasi zi, ea imbraca o tunica alba facuta dintr-o stofa tesuta potrivit unui procedeu arhaic si retinuta pe talie de un nod dublu. Pieptanatura era aranjata cu ajutorul unui instruent special(hosta coelibaris), parul era impartit iin sase suvite inconjurate de bentite pentru a fi apoi reunite intr-un coc. Dupa aceea se aseza un voal portocaliu.

Cateodata se aseza cate o cununa de fori si diverse bijuterii, un colier de aur si diverse bratari. In picioare purtau sandale de aceasi culoare ca si voalul. Baiatul era imbracat in ajunul nuntii cu o tunica de culoare alba, simbol al puritatii. In picioare purta sandale. Mijlocul era incins cu o centura din piele.

Nunta ca si in zilele noastre era un prilej de bucurie. In tot acest timp instrumentisti din flaute si harpe creau o atmosfera placuta. Tanara familie aducea jertfe zeilor casnici pentru intarirea noii familii. De obicei invitatii la nunta aduceau cu ei daruri simbolice, punand astfel temelia noii familii.

IMPERIUL ROMAN
Dupa ce Gaius Octavius, nepotul lui Iulius Cezar, si-a consolidat pozitia prin infrangerea rivalului sau la putere, Marc Antoniu, in batalia de la Actium, din anul 31 i.Hr., acesta va declansa un amplu proces de restructurare a tuturor institutiilor statului, fiind constient ca anii de razboi civil au lasat Roma intr-o stare de anarhie si ca societatea romana nu era inca pregatita sa accepte controlul total al unui despot.

Bun tactician, Octavius (sau Octavianus) a stiut sa castige simpatia tuturor. Mai intai, a desfiintat armatele sale si a organizat alegeri, in urma carora a fost ales in functia de consul. In 27 i.Hr. a returnat, in mod oficial, puterea Senatului Romei, si s-a oferit sa renunte si la suprematia militara peste Egipt. Dar Senatul Roman nu numai ca l-a refuzat, dar i-a dat chiar controlul asupra Spaniei, Galiei si Siriei.

Putin mai tarziu, Senatul i-a dat si titlul de Augustus (cel venerat). Aceasta data (27 i.Hr.) este considerata, in mod conventional, ca fiind inceputul Imperiului Roman, desi numele de "Republica Romana" a fost folosit, in mod oficial, timp de inca vreo cateva secole. Augustus va reusi sa mai acapereze si functia de tribun, care ii permitea sa convoace Senatul dupa vointa sa si sa-i stabileasca agenda.

In afara de aceasta, a inventat si o noua functie, in 23 i.Hr., anume cea de imparat al Romei, aceasta functie era pe viata, si ii oferea controlul intregii armate romane. Totusi, el folosea, adesea, titlul civil "Princeps", sau "Primul Cetatean". La 19 august 14 d. Hr., Augustus va fi succedat de Tiberius (14-37), care era, de fapt, fiul sotiei sale, Livia Drusilla, dintr-o alta casatorie.

Imperiul se va extinde in Britania, in vremea imparatului Claudius (41-54), iar, dupa o scurta criza, in vremea imparatului Nero (54-68), imperiul isi va atinge maxima intindere in vremea imparatului Traian (98-117), care va cuceri Dacia, Mesopotamia si parti din Arabia. Imparatul Hadrian (117-138), succesorul lui Traian, va decide,insa, sa abandoneze Mesopotamia si partile Daciei de est (care fusesera incluse in provincia Moesia Inferior).

Dupa aceasta, va urma o perioada de pace, cu exceptia unor conflicte militare din vremea imparatului Marcus Aurelius (161-180). In anul 212, imparatul Caracalla (211-217) va oferi cetatenia romana tuturor oamenilor liberi din imperiu. In pofida acestor masuri, secolul III va fi dominat de o perioada de anarhie militara, in timpul careia unele legiuni isi proclamau comandantii ca imparati, si au avut loc foarte multe razboaie civile.

In aceasta perioada, imparatul Aurelian (270-275), care a avut meritul sa restaureze integritatea imperiului (deoarece in urma conflictelor civile se formase in vest un imperiu Galo-roman si in est, unul Palmyrean), a decis sa abandoneze, in 271, provincia Dacia. Aceasta se justifica strategic, prin ideea scurtarii frontului de conflict fata de populatiile migratoare barbare pe linia Dunarii de Jos.

Criza secolului III, se considera ca a luat sfarsit cu Diocletian (284-306). Acesta va initia o serie de reforme care vor schimba fata imperiului. Cu el se considera, ca incepe perioada dominatului (marcand sfarsitul perioadei principatului, care incepuse cu Augustus), imparatul devenind in mod oficial un monarh autocrat. A reorganizat administratia in mai multe prefecturi si diocese, si va imparti imperiul (in 286), el luand rasaritul (linia de impartire fiind intre Italia si Dalmatia), avand capitala la Nicomedia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.