Roma anthica

1x punct

categorie: Istorie

nota: 8.31

nivel: Liceu

Regatul Roman a fost guvernul monarhal al orasului Roma si al teritoriilor sale de la fondarea romei in anul 753 i.Hr de catre Romulus si Remus, pana laexpulzarea lui Lucius Tarquinius Superbus in 510 I.Hr si formarea Republicii Romane. Conform legendei orasul Roma a fost intemeiat in anul 753 i.Hr de catre Romulus si Remus , care au fost creascuti de o lupoaica.

In legemda romana,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roma anthica

Regatul Roman a fost guvernul monarhal al orasului Roma si al teritoriilor sale de la fondarea romei in anul 753 i.Hr de catre Romulus si Remus, pana laexpulzarea lui Lucius Tarquinius Superbus in 510 I.Hr si formarea Republicii Romane. Conform legendei orasul Roma a fost intemeiat in anul 753 i.Hr de catre Romulus si Remus , care au fost creascuti de o lupoaica.

In legemda romana, cand grecii au dus razboi inpotriva orasului Troia, printul troian Aeneas a navigat peste Marea Mediterana si a fondat Lavinium. Fiul sau ,Iulus a mers mai departe si a fondat orasul Alba Longa. Din familia regala Albei Longa au venit gemenii , Romulus si Remus , cei care au purces la fondarea Romei in 753 i.Hr .

Republica romana a fost guvernarea republicana a orasului Romei si a teritoriilor sale inca din 510 i.Hr pana la instaurarea Imperiului Roman in anul 44 i.Hr. Orasul Roma se afla pe malurile fluviului Tibru, foarte aproape de coasta de Vest a Italiei.

Peninsula italica de unificarea romana adapostea populatii de origine diversa, intre cei mmia importanti erau grecii-din coloniile sudului. Religia romana arhaica se intemeia pe un panteaon divin si pe o mitologie puternic inraurita de mitologie greaca Georges Dumezil a subliniat existenta unei "ideologii tripartite" indo-europene in triada romana Iupiter (care reprezenta suveranitatea), Mars (care reprezenta functia razboinica) si Quirinus (care reprezenta functia nutritiva si protectoare). Vechiul sacerdotiu roman cuprinde regele (rex sacrorum), flaminii celor trei zei mari (flamines maiores: flamen Dialis, flamen Martialis si flamen Quirinalis) si marele preot (pontifex maximus), functie care, incepand cu Caesar, va reveni imparatului.

Comparata cu iudaismul si confucianismul, religia romana impartaseste, cu primul, interesul pentru evenimentul concret, istoric, iar cu cel de-al doilea - respectul religios pentru traditie si pentru datoria sociala, exprimata prin conceptul de pietas.Roma rezerva altarelor zeitatilor autohtone un cerc interior facut din pietre, care se numea pomerium. Locul unde il venerau pe Mars era situat dincolo de aceasta zona intima, unde puterea militara (imperium militiae) nu era tolerata.

Zeitati mai noi, chiar cele mai importante, cum ar fi Iuno Regina, erau plasate extra pomerium, Indeobste pe colina Aventinului. Exceptie face templul lui Castor, instalat in perimetrul pomerial de dictatorul Aulus Postumius, in sec. al V-lea. Divinitatile intrapomeriale arhaice au, deseori, nume, caractere si sarbatori bizare: Angerona - zeita echinoxului de primavara sau Matuta - zeita matroanelor.

Stravechea triada Iupiter-Mars-Quirinus, flancata de zeitatile Ianus Bifrons si Vesta, este inlocuita in perioada Tarquinilor prin noua triada Iupiter Maximus-Iuno-Minerva. Acesti zei, care corespund lui Zeus, Herei si Atenei, au acum statui. Dictatorul Aulus Postumius instituie o noua triada pe Aventin: Ceres-Liber-Libera, care corespund lui Demeter, Dionysos si Kore. Romanii incorporau in religia lor culte locale pe masura ce ocupau teritoriul zeilor vecinilor. Intre cele mai celebre este cultul zeitei lunare Diana din Nemi - patroana sclavilor fugari, ce va fi transferat pe Aventin.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.