Rolul turismului in dezvoltarea economica a regiunii de Sud a tarii

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.87

nivel: Facultate

Sursa datelor pentru elaborarea sistemului de indicatori la nivel macroeconomic o constituie cercetările statistice pentru urmărirea rezultatelor din activitatea de turism, organizate de INS , Autoritatea Națională de Turism, Ministerul de Interne și rapoartele statistice primare de la agenții de turism.

În conformitate cu publicațiile oficiale ale INS, indicatorii se clasifică ast[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul turismului in dezvoltarea economica a regiunii de Sud a tarii

Sursa datelor pentru elaborarea sistemului de indicatori la nivel macroeconomic o constituie cercetările statistice pentru urmărirea rezultatelor din activitatea de turism, organizate de INS , Autoritatea Națională de Turism, Ministerul de Interne și rapoartele statistice primare de la agenții de turism.

În conformitate cu publicațiile oficiale ale INS, indicatorii se clasifică astfel: indicatori de evaluare a capacității de cazare turistică, indicatori de evaluare a circulației turistice, indicatori financiari.

Unitatea de cazare turistică furnizează turiștilor în mod permanent sau ocazional prestația de cazare. În unitățile de cazare turistică sunt cuprinse unitățile existente la sfârșitul anului respectiv, exclusiv cele care și-au întrerupt activitatea pentru o perioadă de timp. Se face distincție între:
- capacitatea de cazare existentă – care reprezintă numărul de locuri de cazare de folosință turistică înscrise în ultimul act de recepție, omologare, clasificare a unității de cazare.

- capacitatea de cazare în funcțiune (disponibilă)- care reprezintă numărul de locuri de cazare de care pot beneficia turiștii, ținând cont de numărul de zile cât sunt deschise unitățile într-o anumită perioadă.

Indicatorii folosiți pentru măsurarea capacității de cazare se prezintă sub formă de : mărimi absolute (număr de unități, număr de camere, capacitate de cazare în funcțiune locuri-zile, capacitate existentă, permanentă și sezonieră),structurate pe tipuri de unități, categorii de confort, formă de proprietate precum și în dinamică. Tipurile de unități sunt structurate în hoteluri și moteluri, hanuri turistice, cabane turistice, campinguri, vile turistice, tabere de elevi și preșcolari, unități școlare, locuințe contractate cu cetățeni, pensiuni .

2.2.2. Indicatorii agențiilor de turism
Indicatorii agențiilor de turism evaluează circulația turistică. acțiunea turistică este modalitatea specifică de desfășurare și condițiile asigurate de agentul economic organizator pe parcursul călătoriei.

Numărul total de turiști este un indicator absolut, care reprezintă numărul persoanelor cetățeni români și străini ce călătoresc în afara localităților în care își au domiciliul stabil pe o perioadă mai mică de 12 luni și stau cel puțin o noapte într-o unitate de cazare turistică, în zone turistice din țară; motivul principal al călătoriei este altul decât acela de a desfășura o activitate remunerată în locurile vizitate.

Este un indicator fizic care poate exprima: acțiunea turistică, numărul total de turiști, numărul total de zile/turist, numărul mediu zilnic de turiști, durata medie a sejurului, densitatea circulației turistice, preferința relativă a turiștilor
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.