Rolul trezoreriei publice pe pietele financiare

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.92

nivel: Facultate

In conditiile de aplicare a procesului de reforma in toate domeniile de activitate, pentru trecerea de la economia hipercentralizata la economia de piata s-au produs importante modificari si in sistemul financiar, cu consecinte deosebite asupra finantelor in sectorul public. O astfel de modificare intervenita in structura sistemului bancar precum si schimbarile de conceptie privind administrarea s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul trezoreriei publice pe pietele financiare

In conditiile de aplicare a procesului de reforma in toate domeniile de activitate, pentru trecerea de la economia hipercentralizata la economia de piata s-au produs importante modificari si in sistemul financiar, cu consecinte deosebite asupra finantelor in sectorul public. O astfel de modificare intervenita in structura sistemului bancar precum si schimbarile de conceptie privind administrarea si utilizarea resurselor financiare in sectorul public, o reprezinta infiintarea Trezoreriei statului conceputa intr-un sistem unitar de organizare la nivel central si teritorial.

Astfel, Trezoreria apare ca o necesitate a sistemului finantelor publice in conditiile economiei de piata, deschizand noi perspective de integrare a acesteia la nivel european si mondial.Lucrarea este structurata pe patru capitole principale:In primul capitol am prezentat modul de organizare a Trezoreriei Finantelor Publice, principalele sale functii, avand in vedere ca aceasta este conceputa ca un sistem operational in cadrul Ministerului Finantelor Publice prin care se efectueaza in principal operatiunile financiare si banesti, bugetare si extrabugetare ale sectorului public cu asigurarea echilibrului financiar.

Prin Trezorerie se exercita si controlul fiscal asupra incasarii la termen a veniturilor, precum si controlul asupra finantarii cheltuielilor institutiilor publice; tot prin trezorerie se realizeaza refinantarea deficitului bugetar, lansarea imprumuturilor de stat si plasarea disponibilitatilor sectorului public.

Capitolul al doilea evidentiaza principalul rol al Trezoreriei Publice si pietele financiare, anume acela de casier al statului, apreciind ca trezoreria finantelor publice genereaza o adevarata retea de fluxuri monetare la nivelul careia se asigura legatura dintre intrari (incasari) si iesiri (plati), in permanenta trebuind sa existe disponibilitati care sa faca fata scadentelor. Pornind de la aceste consideratii, rolul trezoreriei este pus in evidenta de rapiditatea, operativitatea circuitelor realizate, precum si de cunoasterea, previzionarea urmarirea si mentinerea echilibrului acestora in executie.

In capitolul al trei lea am prezentat instrumentele gestionate de trezoreria publica pe pietele financiare.Sistemul informational se creeaza pe baza datelor furnizate de contabilitatea publica tinuta prin unitatile Trezoreriei Statului. Acestea trebuie sa asigure constituirea unui tablou de bord minimal, pe baza caruia conducerea Trezoreriei de la toate nivelurile poate stabili masuri si actiuni menite sa asigure echilibrul bugetar.

Evidenta informatiilor operativ - financiar - contabile trebuie sa permita calcularea unor coordonate precise privind volumul platilor si cel al incasarilor, in functie de care Trezoreria angajeaza imprumuturi publice, atribut ce reprezinta cheia de bolta a scopului si menirii informatiilor contabile din cadrul Trezoreriei Statului.
Informatiile contabile trebuie sa asigure integritatea si corecta administrare a fondurilor publice pe care le gestioneaza Trezoreria.
In ultimul capitol am prezentat studiul de caz privind emisiunea de obligatiuni municipale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.