Rolul statului in economie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 8.63

nivel: Facultate

Subiectul este unul mai actual ca oricand . Orice formatiune statala, indiferent de gradul sau de avutie, de istorie sau populatie, isi influenteaza economia proprie prin mijloacele conferite de statutul sau unic. Apar astfel intrebari de genul: "Este actiunea statului in economie una necesara ?" "Este aceasta una pozitiva?""Este statul corect cu toti cetatenii sai si cu celelalte state ?". Ori pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul statului in economie

Subiectul este unul mai actual ca oricand . Orice formatiune statala, indiferent de gradul sau de avutie, de istorie sau populatie, isi influenteaza economia proprie prin mijloacele conferite de statutul sau unic. Apar astfel intrebari de genul: "Este actiunea statului in economie una necesara ?" "Este aceasta una pozitiva?""Este statul corect cu toti cetatenii sai si cu celelalte state ?". Ori proiectul de fata tocmai doreste sa ofere raspunsul la aceste intrebari.

Prima parte a eseului isi propune prezentarea opiniilor si teoriilor care au aruncat lumina asupra dezvoltarii notiunii de-a lungul anilor . Tot in aceasta parte ne-am propus sa dezbatem diferentele care exista intre stat si celelalte organizatii ale societatii. in partea a doua a lucrarii sunt descrise succint principalele functii ale statului: functia de alocare, de strangere a fondurilor, cea de redistribuire si cea de stabilizare.

In ultima parte a lucrarii sunt prezentate cateva conceptii eronate ale individului in relatia sa cu statul. Exemplele elocvente si prezenta argumentelor for or against ajuta la o mai buna intelegere a fenomenului. La final se gasesc concluziile proiectului care sintetizeaza conceptul, oferindu-i totodata cateva directii de evolutie.

Statul reprezinta organizatia politica ce detine pe un anumit teritoriu monopolul impozitarii si al legislatiei pe calea utilizarii puterii politicii prin organisme specializate in acest sens, cum ar fi politia si armata. Statul este organizatia politica ce are drept caracteristica esentiala puterea de constrangere. Analiza sectorului public, precum si a implicatiillor sistemului politic asupra avutiei natiunilor porneste de la explicarea actiunii guvernului in societate.

Odata implicat statul in economie trebuie sa tinda in mod constant sa fie un actor ca oricare altul in jocul liber al pietei. Eliminarea reala a birocratiei nu se poate face decat prin supunerea unitatilor economice controlate de stat la regulile de concurenta specifice ale economiei de piata. Rolul alocativ reflecta modul de alocare a resurselor fiecarui an bugetar.

Statul se poate manifesta ca agent economic, fie prin dezvoltarea unor activitati industriale si comerciale proprii, fie participand la finantarea unor activitati in sectorul privat. Existenta lor ca bugete anexe se justifica: prin caracterul industrial sau comercial al activitatii statului si prin scopul finantarii si natura beneficiarului resurselor, atunci cand se acorda subventii sau se finanteaza actiuni sociale.

Rolul alocativ implica resurse financiare pe care statul si le procura prin vanzarea anumitor prestatii, prin fiscalitate si, daca aceste resurse nu sunt suficiente, prin imprumut. Analiza sectorului public, precum si a implicatiillor sistemului politic asupra avutiei natiunilor porneste de la explicarea actiunii guvernului in societate. Rolul alocativ al guvernului vizeaza utilizarea resurselor pentru producerea si distribuirea de bunuri si servicii publice.

Alocarea efectiva a resurselor intre sectorul public si cel privat determina o anumita proportie intre acestea, putandu-se accepta ca alocarea resurselor este optima daca cerintele consumatorilor sunt satisfacute la maxim prin intermediul sectorului public si celui privat. Productia de bunuri si servicii publice e finantata din resurse bugetare adica in principal din impozitele si taxele platite de toti contribuabilii.

In cadrul diferitelor doctrine si scoli economice, in relatie cu doctrinele politice si sociale, abordarile privind interventia statului in economie cuprind un evantai larg de orientari si nuante avand ca extreme, pe de o parte absolutizarea puterii de reglare a pietelor - statul minimal, iar pe de alta parte ignorarea acestora in economiile centralizate.

Abordarea problematicii rolului Statului in economie nu se reduce la alegerea intre interventia guvernului sau respingerea oricarei interventii guvernamentale ci mai ales realizarea distinctiei clare intre:
-interventia necesara si benefica din punct de vedere economic si social;
-interventia arbitrara intr-un sistem in dezechilibru care aduce mai multa paguba decat castig intr-o economie nationala.

Din acest punct de vedere, functii majore recunoscute ale statului in societatile democratice moderne cu economie de piata sunt:
-crearea cadrului legal al activitatii economice: (elaborarea legilor si organizarea judecatoreasca, asigurarea informatiilor necesare functionarii economiei, crearea sistemului monetar, definirea si apararea dreptului de proprietate).

-mentinerea si dezvoltarea competitiei (legislatia privind concurenta, conditiile acordarii ajutorului statului, preturile supravegheate, reglementarea monopolurilor naturale etc.)
-furnizarea bunurilor si serviciilor publice (producerea de bunuri si servicii publice pe care piata nu poate, sau nu este interesata sa le asigure)

-redistribuirea veniturilor (colectarea de taxe si impozite pentru asigurarea protectiei sociale, ocrotirea copiilor si a altor categorii sociale aflate in dificultate, asistenta medicala etc.)
-corectarea externalitatilor (taxe pentru reducerea efectele negative ale activitatilor economice, precum poluarea, acordarea de subventii pentru amplificarea efectelor pozitive, precum educatia, formarea profesionala, cercetarea stiintifica etc.)
-stabilizarea si mentinerea echilibrului economic (folosirea bugetului de stat si a masei economice pentru a sprijini cresterea economica, pentru a controla inflatia si a reduce somajul).

Scopul lucrarii este de a raspunde la intrebarea "Ce rol trebuie sa joace statul in economie?" este o problema de baza, care nu se pune doar la nivelul teoriei economice. Sustinatorii conceptului statului minimal cred ca rolul statului in economie ar trebui sa fie drastic limitat. Se considera ca, prin interventia statului, libertatea economica si politica sunt subminate fiind pusa la indoiala capacitatea statului de a rezolva problemele economice sau sociale.

Acestia vor sa stie care sunt activitatile eficiente desfasurate de stat si subliniaza modul deficitar de functionare a birocratiei, dificultatea de a controla organizatiile guvernamentale uriase, problemele de ordin politic care pot sa apara si dificultatea de a aprecia daca un program guvernamental a fost eficient sau nu.

De cealalta parte, adeptii interventiei statului in economie pun la indoiala capacitatea pietei de a rezolva problemele economice si sociale cu care se confrunta societatea, scotand in evidenta disfunctionalitatile pietei, asteptand ca interventia statului sa le corecteze inclusiv prin interventia in sectorul privat, chiar daca aceasta interventie poate afecta libertatile personale ale individului.

In mod uzual statul intervine in viata economica fie printr-un comportament obisnuit unui agent economic, fie prin exercitarea atributelor sale de reglator al pietei. In prima situatie, statul poate fi producator, consumator, partener in operatii de schimb. In cea de-a doua situatie, statul este titular unic de emisiune monetara, este principalul realizator al protectiei sociale, este responsabil al executarii bugetului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.