Rolul si locul secretarei in lumea profesionala contemporana

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.87

nivel: Facultate

In zilele noastre meseria de secretara/asistent manager este foarte cautata, accentul punandu-se acum pe selectarea cat mai atenta a lor. Dovada ca este asa sunt si zecile de anunturi care apar zilnic in ziare si reviste. Daca acum 12-14 ani a fi secretara insemna o viata oarecum lipsita de griji, sub aripa protectoare, de multe ori la propriu si la figurat a sefului, o viata in care principalele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul si locul secretarei in lumea profesionala contemporana

In zilele noastre meseria de secretara/asistent manager este foarte cautata, accentul punandu-se acum pe selectarea cat mai atenta a lor. Dovada ca este asa sunt si zecile de anunturi care apar zilnic in ziare si reviste. Daca acum 12-14 ani a fi secretara insemna o viata oarecum lipsita de griji, sub aripa protectoare, de multe ori la propriu si la figurat a sefului, o viata in care principalele atributii erau cafeaua de dimineata a sefului, ziarele, ceva corespondenta, telefonul, dar mai presus de toate ocrotirea sefului de prezenta inoportuna a diversilor solicitanti, astazi lucrurile s-au schimbat.

Aceasta imagine perceputa de "ochiul public" intr-un anumit cliseu plasat undeva in sfera derizoriului a disparut, aproape in intregime, datorita gradului lor de profesionalism, calitatii serviciilor de comunicare si administratie pe care le pot oferi. Profesiunea de secretara este poate singura profesiune care a "suferit" cele mai multe transformari dupa 1989, odata cu aparitia si la noi a mijloacelor moderne de comunicare si informare. Secretara nu inseamna doar putina dactilografie, picioare frumoase si arta de a face cafea, ea lucreaza acum pe calculator, foloseste Internetul, are cunostinte de management, marketing, drept, primeste si transmite mesaje prin telefon, fax sau e-mail in limbi straine pe care le stapaneste mai bine decat seful ei, dispune de un mic atelier informational, dactilografiaza pe calculator folosind "metoda oarba".

Ea intocmeste si foloseste sisteme sigure de evidenta, fiind la curent cu institutiile, organismele si departamentele din tara si strainatate cu persoanele lor cheie. "Ea este cronicara evenimentelor institutiei sale, autoare de anale nepublicate. E mai usor sa gasesti un expert sau un strateg decat o secretara buna" (Mircea Malita).In prezent secretara detine o functie indispensabila pentru bunul mers al organizatiei din care face parte si care a devenit acum o ocupatie de un inalt profesionalism. O secretara este o profesionista in adevaratul sens al cuvantului.

Existenta a numeroase scoli postliceale, cursuri pentru secretare si chiar colegii care pregatesc tinerele secretare sau asistentele manager, existenta Asociatiei Europene a Secretarelor Profesioniste confirma caracterul profesionist al acestei activitati.
Profesiunea de secretara, ca atatea altele se practica si din vocatie, o vocatie care se poate descoperi, cultiva si perfecta prin intermediul educatiei continue. Secretara moderna este o persoana educata si educabila care are capacitatea de a comunica cu oamenii verbal sau scris, de a intelege psihologia lor, o persoana care poseda pe langa un cod al eticii profesionale, cunostinte legate de profilul firmei si de operatiile tehnice specifice muncii de secretariat, si calitatii manageriale la fel de dezvoltata ca ale celor care conduc institutia din care face parte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.