Rolul si locul secretarei in lumea profesionala contemporana

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.62

nivel: Liceu

Functia de secretara este definita in fisa postului, iar pentru evaluarea acesteia se stabileste un sistem de punctaj in functie de : gradul de pregatire - de baza si de specialitate - experienta acumulata si manifestata, gradul de dificultate si de risc pe care le presupune executarea functiei, priceperea de a lucra cu aparatura moderna din dotare (calculator, copiatoare, telefax, etc.) ; cunoast[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul si locul secretarei in lumea profesionala contemporana

Functia de secretara este definita in fisa postului, iar pentru evaluarea acesteia se stabileste un sistem de punctaj in functie de : gradul de pregatire - de baza si de specialitate - experienta acumulata si manifestata, gradul de dificultate si de risc pe care le presupune executarea functiei, priceperea de a lucra cu aparatura moderna din dotare (calculator, copiatoare, telefax, etc.) ; cunoasterea si practicarea curenta a unei limbi de circulatie internationala.

Functia de secretara presupune omniprezenta ei la diferite activitati organizate de conducere, consemnarea lucrarilor respective, preluarea, plasarea si arhivarea documentelor rezultate, etc. Pentru functia de secretara nu exista o descriere universal valabila, dar definirea functiei presupune considerarea cel putin a urmatoarelor elemente : scopul si rolul secretariatelor in sistemul general al activitatii economico-sociale si in organizatia respectiva, pozitia pe care activitatea de secretariat o detine, responsabilitatile, gradul de autoritate primita de la manager, relatiile cu toti factorii implicati in respectivul proces al muncii.

Desigur, continutul notiunii de secretara nu cuprinde numai cele 4 categorii, ci si altele: secretara sefa, sefa de cabinet, asistent executiv, administrator pe probleme de invatamant etc.
Statisticile demonstreaza ca 95% din functiile de secretare sunt ocupate de femei. Sociologii argumenteaza acestea prin faptul ca este o meserie care se potriveste ca o "manusa" femeilor caci ele din nastere au, o capacitate mai mare de supunere, inclinatie spre detaliu, loialitate, abilitate relationala si chiar o mai mare inteligenta emotionala.

In zilele noastre meseria de secretara/asistent manager este foarte cautata, accentul punandu-se acum pe selectarea cat mai atenta a lor. Dovada ca este asa sunt si zecile de anunturi care apar zilnic in ziare si reviste. Daca acum 12-14 ani a fi secretara insemna o viata oarecum lipsita de griji, sub aripa protectoare, de multe ori la propriu si la figurat a sefului, o viata in care principalele atributii erau cafeaua de dimineata a sefului,

ziarele, ceva corespondenta, telefonul, dar mai presus de toate ocrotirea sefului de prezenta inoportuna a diversilor solicitanti, astazi lucrurile s-au schimbat. Aceasta imagine perceputa de "ochiul public" intr-un anumit cliseu plasat undeva in sfera derizoriului a disparut, aproape in intregime, datorita gradului lor de profesionalism, calitatii serviciilor de comunicare si administratie pe care le pot oferi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.