Rolul scolii in societatea contemporana

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Asistenta sociala in scoala, ca aplicare a principiilor asistentei sociale in interiorul sistemului educativ, urmareste sa faciliteze realizarea acestui obiectiv (vezi Costin, 1987,p. 538). Scopul fundamental al serviciilor de asistenta sociala in scoala se subordoneaza finalitatilor educatiei, urmarind sa creeze conditiile necesare pentru ca elevii sa-si satisfaca trebuintele educative de baza, s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul scolii in societatea contemporana

Asistenta sociala in scoala, ca aplicare a principiilor asistentei sociale in interiorul sistemului educativ, urmareste sa faciliteze realizarea acestui obiectiv (vezi Costin, 1987,p. 538). Scopul fundamental al serviciilor de asistenta sociala in scoala se subordoneaza finalitatilor educatiei, urmarind sa creeze conditiile necesare pentru ca elevii sa-si satisfaca trebuintele educative de baza, sa-si dezvolte abilitatea de a lua decizii si de a rezolva probleme, sa-si dezvolte capacitatea de adaptare la schimbare si sa fie pregatiti sa-si asume responsabilitatea pentru propria conduita.

Elevii care sunt sustinuti sa gaseasca satisfactii, practice sau intelectuale, in procesul invatarii si al formarii propriilor competente dezvolta un sens al autonomiei personale si sociale definitoriu pentru integrarea eficienta in comunitate. De aceea, obiectivul general al asistentei sociale in scoala urmareste in primul rand identificarea barierelor invatarii si indepartarea acestora.

Reprezentantii diferitelor curente de sociologie a educatiei sustineau ca sistemul scolar pare special conceput sa dea o educatie de calitate inferioara copiilor din mediul rural, celor proveniti din clasa muncitoare sau apartinand unor minoritati etnice, rasiale.
Carta Drepturilor Elevului este un document ce reuneste principalele drepturi decare trebuie sa beneficieze elevii intr-un sistem de invatamant cu adevarat democratic.Drepturile elevului au aparut ca o specializare a drepturilor copilului in domeniul educatiei scolare si se refera la: dreptul de a nu fi tot timpul atent; dreptul la forul sau interior; dreptul de a invata numai ceea ce are rost si sens; dreptul de a nu fi supus si ascultator 6-8 ore pe zi; dreptul de .

a se misca; dreptul de a nu se tine de toate promisiunile; dreptul de a alege cu cine doreste sa lucreze ; dreptul de a nu iubi scoala si de a declara acest lucru ; dreptul de a nu coopera la propriul proces de formare (apud Cucos, 1997, pp. 63-67).Fiecare dintre aceste drepturi are o consistenta justificare psihopedagogica sidemocratica si este evident ca incearca sa introduca egalitatea de tratament intre elevi
si profesori. Introducerea drepturilor elevilor in scoala a atras dupa sine obligatiaasistentului social de a supraveghea respectarea lor si de a preveni orice forma de abuz din partea profesorilor si a parintilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.