Rolul retelei de relatii sociale in cazurile de violenta asupra copilului

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.67

nivel: Facultate

Reteaua de relatii sociale poate proteja indivizii fata de efectele stresului, inclusiv de efectele stresului financiar care este de o importanta deosebita pentru dezvoltarea copilului. Siguranta ca exista oameni care vor ajuta si proteja, creeaza securitate si atasament si va contribui la dezvoltarea identitatii atat la copii cat si la parinti. Un sistem de legaturi foarte bine pus la punct are d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul retelei de relatii sociale in cazurile de violenta asupra copilului

Reteaua de relatii sociale poate proteja indivizii fata de efectele stresului, inclusiv de efectele stresului financiar care este de o importanta deosebita pentru dezvoltarea copilului. Siguranta ca exista oameni care vor ajuta si proteja, creeaza securitate si atasament si va contribui la dezvoltarea identitatii atat la copii cat si la parinti. Un sistem de legaturi foarte bine pus la punct are de asemenea si o functie de sustinere a normelor.

Reteaua de relatii sociale este importanta pentru rezolvarea adecvata a problemelor in situatii de criza. Apartenenta la un sistem de relatii este decisiva pentru iesirea din situatiile de criza. Oamenii aflati in criza isi rezolva problemele in moduri neadecvate atunci cand resursele de care dispun, inclusiv cele ale retelei de relatii sociale, au fost depasite de dificultatea problemei.

O retea de relatii sociale deficitara, asa cum se intalneste ea in mediul urban, este asociata cu sanatatea mintala deficitara, atat la parinti cat si la copii. Exista astfel o relatie intre gradul de urbanizare si numarul de copii traind sub stadiul minim de viata. In comunitatile caracterizate de o densitate mare a populatiei, problemele sociale sunt mult mai numeroase si mai serioase in comparatie cu cele din comunitatile cu o densitate medie a populatiei. Deosebirea nu este neaparat intre oras si sat, ci mult mai probabil intre gradele de functionabilitate ale retelei de relatii sociale.

Educatia si traditiile sunt cele care dau experienta unei retele mult mai largi de atasamente, dar si o credinta un respect pentru resursele care trebuie gasite in solidaritatea ce exista in cadrul retelei de relatii sociale si in capacitatea de rezolvare a problemelor.
Familiile care isi neglijeaza copii nu au parte de reteaua de prieteni si rude de care celelalte familii sunt dependente pentru a-si creste copii. Singuratatea si izolarea sunt asociate cu abuzul.

Atunci cand ingrijirea data de parinti este deficitara, legaturile sociale devin deosebit de importante. Existenta unui adult in afara familiei de care copilul sa se poata atasa poate fi determinanta de modul in care copilul va "supravietui" violentei din familie.
Reteaua de legaturi sociale poate fi de o importanta decisiva in abordarea problemelor pe care le ridica consumul de alcool si de droguri.

Rudele si adultii din afara familiei sunt un suport important pentru membri familiei, cand unul dintre parinti abuzeaza de alcool. Deseori membrii familiei nu se angajeaza in relatii apropiate cu ceilalti de teama de a nu fi respinsi, de rusine sau din dorinta de a-si ascunde problemele. Prietenii, vecinii si rudele ar putea, de asemenea, respinge familia cand abuzul de alcool dureaza de ani de zile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.