Rolul resurselor naturale in dezvoltarea economica

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Explozia demografica este un fenomen de prima importanta deoarece, in fond, scopul dezvoltarii economice nu este altul decat asigurarea unor conditii decente de existenta pentru toti locuitorii planetei. Acest fenomen este relativ nou si este caracteristic secolului nostru. Daca in timpul antichitatii si a perioade feudale numarul populatiei globului crestea foarte lent, dublandu-se la 800-900 ani[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul resurselor naturale in dezvoltarea economica

Explozia demografica este un fenomen de prima importanta deoarece, in fond, scopul dezvoltarii economice nu este altul decat asigurarea unor conditii decente de existenta pentru toti locuitorii planetei. Acest fenomen este relativ nou si este caracteristic secolului nostru. Daca in timpul antichitatii si a perioade feudale numarul populatiei globului crestea foarte lent, dublandu-se la 800-900 ani, in secolul al XIX lea s-a inregistrat o accelerare a cresterii numerice a populatiei, mai intai in Europa, pentru ca in prima parte a secolului XX sa se inregistreze cel mai ridicat ritm de crestere numerica a populatiei. Astfel, in 1900 pe Terra traiau circa 1,18 miliarde locuitori, iar in 1950 numarul acestora a ajuns la circa 2,25 miliarde.

In perioada actuala timpul de dublare numerica a populatiei este mai mic de 30 ani, estimandu-se ca in anul 2000 populatia globului sa depaseasca 6 miliarde locuitori.Este evident ca aceasta crestere numerica a populatiei nu este nelimitata, insa prognezele demografice trebuie sa ia in considerare, intr-o masura tot mai mare, conditiile social-economice concrete din fiecare tara, pentru a aprecia in mod realist tendintele de evolutie in perspectiva.

Pe de alta parte s-a constatat ca, odata cu ridicarea standardului de viata, in momentul in care populatia ajunge la un anumit nivel de dezvoltare devenind constienta de binefacerile civilizatiei moderne, natalitatea, si implicit sporul natural, incepe sa se reduca spontan, fara interventii exterioare. De altfel, actionand unilateral asupra natalitatii nu se rezolva nici una din marile probleme economice ale tarilor cu un standard scazut de viata, deoarece, in conditiile unei productivitati foarte scazute a muncii, reducerea fortei de munca ar implica o scadere proportionala a productiei materiale, intrandu-se intr-un cerc vicios fara iesire.

Densitatea populatiei este intr-o foarte mica masura o cauza a dezvoltarii sau subdezvoltarii si mai degraba este o rezultanta a evolutiei social-economice specifice fiecarui stat, al modului deosebit in care omul a stiut sa valorifice diferitele componente ale cadrului fizico-geografic.Densitatea populatiei poate da, totusi, unele indicii, daca este corelata cu balanta comerciala externa a produselor alimentare, cu studiile asupra calitatii solului, etc., asupra acelor regiuni ale globului unde exista posibilitati de crestere numerica mai puternica a populatiei in urmatoarele decenii (centru Americii de Sud, Australia, centrul Americii de Nord, Asia de sud si sud-est, etc.), pe seama extinderii culturilor agricole.

In statele cu o economie dezvoltata, insa, proportia in cadrul populatiei ocupate a celor care lucreaza in mod direct in agricultura, asigurand hrana si pentru ceilalti locuitori realizand in mod frecvent un excedent de produse alimentare, s-a redus pana la valori derizorii (2 % in S.U.A. si Marea Britanie, 5 % in Canada, 6 % in Australia, etc.).

In acelasi timp, in tarile afro-asiatice marea majoritate a populatiei continua sa fie ocupata in agricultura (pana la 93 % in Nepal si Bhutan, 91 % in Ruanda si Niger, etc.), fara a putea asigura cel putin un minim de alimente necesare unui consum normal, in multe tari productia alimentara pe locuitor inregistrand chiar o scadere in ultimul deceniu (Somalia, Nigeria, Tanzania, Peru, Uganda, Volta Superioara, etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.