Rolul ratei dobanzii in cadrul politicii monetare

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ca urmare, politica macroeconomica se concretizeaza in ansamblul instrumentelor si masurilor adoptate de autoritatile unei tari, in scopul influentarii principalelor variabile economice si al atingerii nivelului dorit pentru economia respectiva.In ultimii ani, pe fondul accentuarii presiunilor inflationiste si a celor legate de cresterea numarului somerilor, al accentuarii dezechilibrelor macroeco[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul ratei dobanzii in cadrul politicii monetare

Ca urmare, politica macroeconomica se concretizeaza in ansamblul instrumentelor si masurilor adoptate de autoritatile unei tari, in scopul influentarii principalelor variabile economice si al atingerii nivelului dorit pentru economia respectiva.In ultimii ani, pe fondul accentuarii presiunilor inflationiste si a celor legate de cresterea numarului somerilor, al accentuarii dezechilibrelor macroeconomice, s-a vorbit tot mai mult de adoptarea unui mix de politici economice care sa conduca la stabilizarea macroeconomica.

In conditiile in care toate celelalte parghii economice erau practic imposibil de utilizat, politica monetara s-a dovedit a fi singura in masura sa duca la indeplinirea masurilor de stabilizare, chiar daca aceasta, la inceput, s-a facut cu destul de multe eforturi.
"Politica monetara constituie un demers complex si subtil. In aceasta lume cunostintele solide ale specialistilor bancari se asociaza cu finetea unor observatii sociologice si psihologice. Toate, dublate de experienta si de spirit creator. Din nefericire, insa, adeseori bancherii sunt judecati cu "argumentele" populismului.

Se intelege greu adevarul ca daca se imputineaza munca, inclusiv sub raportul eficientei, trebuie, desigur, sa se imputineze si banii. Altfel, fiecare leu in plus aflat pe piata se duce... in preturi. Ne confruntam de prea multe ori cu un fenomen pe care economistii il numesc "iluzie monetara": convingerea ca sporurile castigurilor salariale sunt benefice, chiar daca preturile cresc".
In momentul demararii tranzitiei la economia de piata, se impunea clar ca programele de reforma sa fie orientate in directia stabilizarii macroeconomice care sa genereze atat liberalizarea deplina a preturilor si pietelor, cat si modificari institutionale si ajustari structurale la nivelul economiei.

Experientele acumulate in ceea ce priveste politica de macrostabilizare, in conditiile manifestarii unui puternic fenomem inflationist, arata ca eficienta politicii de macrostabilizare este generata de respectarea a doua conditii esentiale: stabilirea cu prioritate a unui obiectiv fundamental de politica de macrostabilizare, in jurul acestuia urmand a se contura celelalte obiective si atribuirea politicii monetare a rolului specific economiilor de piata, si anume acela de a asigura stabilitatea nivelului general al preturilor.

Astfel, interventiile autoritatii monetare se manifesta, pe de o parte, la un nivel strategic,(specific, in fond, nivelului macroeconomic, deoarece prin masurile adoptate, se are in vedere realizarea obiectivelor finale ale politicii macroeconomice) si la un nivel tactic (caz in care se evidentiaza procedurile operationale ale Bancii Centrale, prin acestea influentandu-se in mod direct variabilele tintite).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.