Rolul raportului de audit

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Situatii care conduc la formularea altei opinii decat opinia fara rezerve.De fiecare data cand auditorul emite un raport, altul decat un raport fara rezerva, el trebuie sa includa in raportul sau o descriere clara a tuturor motivelor care justifica decizia sa si, de fiecare data cand poate, sa cifreze (sa estimeze) incidenta posibila asupra situatiilor financiare.

Aceste informatii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul raportului de audit

Situatii care conduc la formularea altei opinii decat opinia fara rezerve.De fiecare data cand auditorul emite un raport, altul decat un raport fara rezerva, el trebuie sa includa in raportul sau o descriere clara a tuturor motivelor care justifica decizia sa si, de fiecare data cand poate, sa cifreze (sa estimeze) incidenta posibila asupra situatiilor financiare.

Aceste informatii trebuie sa fie date, de preferinta intr-un paragraf distinct care sa preceada pe cel care cuprinde exprimarea opiniei sau imposibilitatea de a exprima o opinie si pot, de asemenea, sa faca trimitere la o nota anexa mai aprofundata.

Dezacorduri cu conducerea intreprinderii privind principiile si metodele contabile
Auditorul, folosind mijloacele pe care le-a considerat necesare, a constatat o iregularitate contabila pe care conducerea intreprinderii refuza sa o corecteze. Acest dezacord poate fi important si sa influenteze certificarea.

Pot fi, de exemplu, dezacorduri privind:o insuficienta provizioanelor pentru deprecierile de stocuri si creante;o stocuri supraevaluate sau subevaluate datorita unor erori in calculul costurilor productiei sau in determinarea marimii stocului (cantitatilor);o nerespectarea principiului independentei exercitiului;o neluarea in considerare a evenimentelor posterioare care confirrna sau infirma o situatie existenta la data inchiderii exercitiului;o neluarea in considerare a principiului prudentei prin supraevaluarea activelor;o erori in clasarea terti lor (clienti incerti mentinuti ca clienti obisnuiti).

Auditorul certifica "cu rezerva" atunci cand iregularitatea este semnificativa, dar importanta ei nu este suficienta pentru a considera ca situatiile financiare nu sunt corecte si sincere si ca nu dau o imagine fidela asupra pozitiei si situatiei financiare precum si rezultatului exercitiului.Oricare ar fi natura neregularitatilor, auditorul isi prezinta in raport opinia, precizand:natura dezacordului;postul si suma respectiva;influenta asupra rezultatului net.

Limitarea intinderii lucrarilor
Limitarea intinderii lucrarilor consta in imposibilitatea auditorului de a folosi mijloacele pe care le-ar considera necesare si, in special pentru obtinerea elementelor probante.O limitare a intinderii lucrarilor poate fi impusa de client auditorului prin clauzele contractului care pot preciza ca auditorul sa nu aplice o anumita procedura de audit, desi acesta o considera necesara.

Limitele pot fi:impuse de imprejurari; de exemplu, semnarea contractului de prestari de servicii dupa incheierea exercitiului a impiedicat auditorul sa asiste la inventarierea fizica si nu s-a putut asigura de realitatea stocurilor inventariate, prin alte mijloace de control;impuse de conducerea intreprinderii; de exemplu, conducerea refuza auditorului adresarea cererilor de confirmare a soldurilor, in timp ce el considera aceasta esential. Insuficienta onorariilor este un alt mod de a limita controalele.Acest tip de limitari ar trebui sa fie rar: el constituie o piedica in exercitarea lucrarilor.

De asemenea, absenta controlului intern poate constitui o limitare la controlul exhaustivitatii inregistrarilor si a fiabilitatii lor.
Auditorul lucreaza prin sondaje al caror volum este in functie de calitatea controlului intern.

In functie de importanta relativa a limitelor, auditorul va formula o rezerva sau se va afla in imposibilitatea de a certifica situatiile financiare.Intr-un paragraf situat inaintea exprimarii opiniei, auditorul indica:imprejurarile care l-au impiedicat sa foloseasca diligentele considerate utile;imposibilitatea obtinerii elementelor probante suficiente prin alte mijloace de control;suma posturilor din situatiile financiare influentata de limitari ale intreprinderii auditului.

Incertitudini asupra estimarilor contabile
In anumite imprejurari, conducerea intreprinderii nu dispune de informatiile suficiente pentru a transpune o situatie in bilantul contabil, de exemplu, sau poate lua o decizie pe baza unor informatii insuficiente.

De exemplu: in momentul semnarii raportului de audit, exista riscuri privind anumite operatii care nu pot fi provizionate, sau a caror suma nu poate fi provizionata cu o aproximatie rezonabila, deoarece:suma lor este nesigura sau necunoscuta;probabilitatea realizarii este nesigura.

Fie ca riscul este provizionat sau nu, auditorul nu a putut obtine elemente probante suficiente pentru a justifica suma provizionata sau absenta constituirii provizionului. Acesta este un caz particular de limitare a modalitatii de obtinere a elementelor probante.
Atunci cand incidenta eventuala este semnificativa, dar nu suficienta pentru a respinge ansamblul situatiilor financiare, auditorul certifica cu rezerva.

Cand incertitudinea are o importanta prin a carei realizare poate readuce in discutie ansamblul situatiilor financiare, auditorul mentioneaza ca nu este in masura sa acorde certificarea.
In paragraful care expune motivele rezervei sau refuzului, se vor preciza toate elementele de informare asupra incertitudinii:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.