Rolul polipilor adenomatosi in carcinogeneza bolilor inflamatorii intestinale

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.75

nivel: Facultate

Proportia stadiilor Dukes A-C este similara cu tumorile sporadice observate la populatia generala. Prognosticul si supravietuirea la cinci ani de 40% este de asemenea similara5. Mecanismul de dezvoltare a cancerului colorectal in BII nu este inca bine stabilit, dar dezvoltarea displaziilor non-polipoide par a fi cel mai important factor ce sta la baza malignitatii si posibil pentru transformarea m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul polipilor adenomatosi in carcinogeneza bolilor inflamatorii intestinale

Proportia stadiilor Dukes A-C este similara cu tumorile sporadice observate la populatia generala. Prognosticul si supravietuirea la cinci ani de 40% este de asemenea similara5. Mecanismul de dezvoltare a cancerului colorectal in BII nu este inca bine stabilit, dar dezvoltarea displaziilor non-polipoide par a fi cel mai important factor ce sta la baza malignitatii si posibil pentru transformarea maligna. Pentru cancerele colorectale sporadice, secventa adenom-carcinom este bine stabilita.

Medicamentele de tip 5-ASA (ex. mesalazina) sunt prescrise la pacientii cu BII in terapia de durata pentru a reduce riscul recaderilor, cercetari recente sugereaza faptul ca acestea par sa protejeze pacientii impotriva cancerului colorectal dar mecanismul de actiune nu este cunoscut. Urmarirea prevalentei adenoamelor colonului stang la pacientii cu BII de 45-65 ani comparativ cu un grup martor de control.
Metoda

In perioada ian. 1999-mar. 2007 in Spitalul Clinic judetean Oradea s-au urmarit 48 de pacientii cu BII, care au efectuat sigmoidoscopie/colonoscopie si examen histopatologic. Din registrele medicale s-au stabilit tipul de boala, extinderea, procedura, consumul de 5-ASA sau imunosupresoare, identificarea polipilor adenomatosi. Daca pacientii au efectuat mai multe examinari endoscopice, in studiu s-a inclus ultima endoscopie, dar toate procedurile anterioare au fost evaluate pentru a ne asigura ca polipii adenomatosi nu au fost indepartati in trecut.

Frecventa polipilor a fost comparata cu a unui grup de control (321 de voluntari sanatosi, intre 45-65 ani endoscopizati) folosind testul χ2.
Rezultate si discutii Din totalul de pacienti cu BII, 25 (52%) au fost barbati si 23 (48%) femei, varsta medie fiind de 54 ani. Colita ulcerativa a fost prezenta la 36 (75%) pacienti, boala Crohn la 8 (16,7%), iar 4 (8,3%) au prezentat colita nedeterminata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.