Rolul perceptiei in comunicare

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Facultate

Propria harta mentala inseamna incomparabil mai mult, in raport cu ea persoana isi alege comportamentele. Ea crede ca opereaza cu realitatea, dar opereaza doar cu reprezentari mentale. Perceptia influenteaza masiv raporturile cu sine si cu ceilalti. Ea filtreaza realitatea, o distorsioneaza si o modeleaza.

Cum inteleg oamenii cuvintele si imaginile pe care le primesc prin mesaje? C[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul perceptiei in comunicare

Propria harta mentala inseamna incomparabil mai mult, in raport cu ea persoana isi alege comportamentele. Ea crede ca opereaza cu realitatea, dar opereaza doar cu reprezentari mentale. Perceptia influenteaza masiv raporturile cu sine si cu ceilalti. Ea filtreaza realitatea, o distorsioneaza si o modeleaza.

Cum inteleg oamenii cuvintele si imaginile pe care le primesc prin mesaje? Cercetarea stiintifica asupra perceptiei si prelucrarii informatiei ne ajuta sa raspundem la aceasta intrebare.
Comunicatorii de masa doresc ca audientele sa fie atente la mesajele lor, sa identifice continutul mesajelor, sa-si schimbe in mod corespunzator atitudinile sau conceptiile ori sa dea raspunsurile comportamentale dorite.

Teoria perceptuala ne spune ca procesul de interpretare a mesajelor este complex si ca aceste scopuri sunt dificil de realizat.Perceptia a fost definita ca procesul prin care interpretam date senzoriale. Datele senzoriale ne parvin prin cele cinci simturi. Cercetarea a identificat doua tipuri de influente asupra perceptiei umane: influenta structurala si cea functionala. Influentele structurale sunt legate de aspectele fizice ale stimulilor la care suntem expusi, de exemplu, cu cat o serie de puncte sunt mai apropiate, cu atat mai mult ele dau impresia unei linii continue.

Se considera ca ochiul si celelalte organe senzoriale actionau mai degraba ca un aparat fotografic sau un magnetofon. Aceasta teorie sustinea ca exista o corespondenta directa intre realitatea externa si perceptia unei persoane sau ceea ce gandeste aceasta. Ea sustinea deci ca toti percep lumea in acelasi fel.Psihologii au stabilit insa ca perceptia este un proces mult mai elaborat. Bernard Berelson si Rudolf Steiner au aratat ca perceptia este un proces complex prin care oamenii selecteaza, organizeaza si interpreteaza stimularea senzoriala intr-o descriere a lumii realizata coerent si plina de intelesuri [2].

Perceptia implica invatarea, perspectiva de actualizare si interactiunea cu subiectele observate, de asemenea, realizarea unor inferente. In actul tipic al perceptiei, un stimul este alocat unei anumite categorii pe baza unei informatii care este incompleta.Perceptia este influentata de un numar de factori psihologici. Acestia includ presupuneri bazate pe experiente trecute (care adesea actioneaza aproape inconstient), influente culturale, motivatii(necesitati), stari sufletesti si atitudini.

Efectele acestor factori asupra perceptiei au fost demonstrate printr-un numar de experimente. O mare parte din activitatea de cercetare care a demonstrat ca perceptia este influentata de presupuneri a fost realizata de un grup de cercetatori care au activat in diverse perioade la Universitatea Princeton. Acesti cercetatori printre care se numara si Adelbert Ames Jr., Hadley Cantril, Edward Engels, Albert Hastorf, William H.Ittelson, Franklin P.Kilpatrick si Hans Toch, au reprezentat asa-numita perspectiva tranzactionala asupra perceptiei [3].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.