Rolul pastelor de dinti in igiena orala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.95

nivel: Facultate

Tartrul se poate forma prin calcifierea placii dentare, dar s-au observat si depozite de substante minerale direct pe dinti, fara ca stadiul preliminar de placa dentara sa fi existat anterior. In afara de faptul ca este inestetic, tartrul poate afecta negativ sanatatea gingiilor. Mandel si Gaffar au concluzionat in 1986 ca observatiile clinice din diverse studii arata ca prezenta tartrului supragi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul pastelor de dinti in igiena orala

Tartrul se poate forma prin calcifierea placii dentare, dar s-au observat si depozite de substante minerale direct pe dinti, fara ca stadiul preliminar de placa dentara sa fi existat anterior. In afara de faptul ca este inestetic, tartrul poate afecta negativ sanatatea gingiilor. Mandel si Gaffar au concluzionat in 1986 ca observatiile clinice din diverse studii arata ca prezenta tartrului supragingival limiteaza mecanismele naturale de autocuratire, face igiena orala mai dificila pentru pacienti si reduce drenajul din zonele cerviculare..

Privind baza de date a OMS CPITN, putem concluziona ca marea majoritatea apopulatiei sufera de tartru.In afara de eliminarea mecanica a tartrului, o profilaxie adecvata se reflecta si in reducerea nivelului redus de formare a acestuia sau in depozite mai putin aderente, ceea ce inseamna a intensitate mai mica a efortului mecanic de eliminare. White si Arends au demonstrat in 1993 ca folosirea pastei de dinti anti-tartru poate avea ca efect economisirea timpului necesar unei consultatii stomatologice si o reducere a efortului financiar cu 4,9 lire per profilaxie.

In prezent, 3 sisteme anti-tartru de baza sunt vandute pe plan international: pirofosfatul solubil, zinc solubil si difosfonati. Toate sistemele functioneaza ca inhibitori de crestere a cristalelor, ce intrerup transformarea fosfatului amorf de calciu in saruri de calciu mai bine organizate. Uneori aceasta actiune este combinata cu actiunea anti-microbiana a Triclosanului si/sau a copolimerului PVM/Ma despre care se crede ca prelungeste retentia ingredientilor anti-tartru in cavitatea bucala.

Deoarece ingredientele anti-tartru influenteazacresterea cristalelor, s-a presupus ca acest lucru s-ar putea sa interfereze cu eficacitatea anti-carie a pastelor de dinti. Triol ci colaboratorii 1989, Lu si colaboratorii 1985 au aratat ca actiunea antitartru a pirofosfatului solubil de Zn interfera cu actiunea anticarie pe baza de fluor din pasta de dinti.Multe studii clinice si epidemiologice au subliniat rolul placii bacteriene ca fiind principalul factor etiologic in dezvoltarea gingivitelor si a parodontitelor marginale cronice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.