Rolul nemetalelor in viata omului

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.84

nivel: Gimnaziu

Nemetalele ca elemente a lumii chimice se afla a fi parti componente a multor organisme vii. Printre aceste organisme este si insusi cel uman. Nemetalele isi manifesta importanta si rolul lor in viata omului prin continutul sau in organismul uman si prin aparteneta sa ca parti din structura lui, fiecare nemetal avind responsabilitatile sale aparte si functiile specifice care contribuie la mentiner[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul nemetalelor in viata omului

Nemetalele ca elemente a lumii chimice se afla a fi parti componente a multor organisme vii. Printre aceste organisme este si insusi cel uman. Nemetalele isi manifesta importanta si rolul lor in viata omului prin continutul sau in organismul uman si prin aparteneta sa ca parti din structura lui, fiecare nemetal avind responsabilitatile sale aparte si functiile specifice care contribuie la mentinerea organismului intr-o stare buna, conform parametrilor standart de existenta. Nemetalele mai sunt si componente a unor parti ale corpului, componente chimice care desigur ca nu trebuie sa lipseasca din intregul acestora.

Borul se gaseste in toate organele umane, precum si in cea mai mare concentratie - in oase si smaltul dentar. In plasma sangelui nou-nascutului continutul de bor este foarte ridicat, dar in primele cinci zile de viata, scade rapid. Borul este necesar pentru functionarea normala a oaselor si articulatiilor. Impreuna cu calciu, magneziu si fosfor, el participa in metabolismul tesutului osos. Cercetatorii cred ca vitamina D ajuta la trecerea borului la forma sa mai activa, crescand astfel absorbtia de calciu si concentratia acestuia in oase si previne pierderea de calciu prin marind nivelul de estrogen in sange, important pentru oase. Borul creste nivelul de hormoni sexuali masculini, si, probabil, afecteaza masa totala de muschi.

Fluorul este un microelement foarte important in corpul uman. Fluor si fluorura - compuse din fluor cu componente diferite - sunt cuprinse in dinti, oase, glanda tiroida si piele. In medie, organismul contine aproximativ 2,6 g de fluor.Dintii: In lipsa fluorului este imposibila formarea dintilor puternici. Acesta protejeaza dintii de carii si de distrugere, formand o legatura cu calciu si fosfor dupa duritate mai stabila decat alte saruri de calciu.

Organismul nu poate re-eliberarea acesti compusi in circulatie pentru a compensa pentru nevoile lor de calciu. In cazul in care dieta unei femei in timpul sarcinii, contine o doza suficienta de fluor, dintii copilului vor fi mai putin predispusi cariilor. Fluorura afecteaza puterea dintilor si sensibilitatea acestora la cariile dentare.
Oasele: Cu un aport adecvat de fluorura oasele devin mai puternice si mai rezistente la procese degenerative. Alte functii : Fluorura promoveaza vindecarea rapida a ranilor si imbunatateste absorbtia fierului.

Sulful reprezinta o componenta esentiala a corpului uman, pentru ca este o parte integranta a tuturor proteinelor. Intr-un corp adult se contine aproximativ 100 mg sulf : cel mai mult se afla in cei trei aminoacizi - cisteina, cistina si metionina, restul - sub forma de sulfati asociati cu alte substante in celule. Sulful predomina in tesuturile cu continut ridicat de proteine. Este o parte componenta a colagenului (o proteina prezenta in tesuturile conjunctive, oase si dinti), precum si a cheratinei (o proteina continuta in piele, par si unghii) si reda tesuturilor elasticitate , forta si forma.

Sulful este implicat in formarea acizilor biliari, importanti pentru digestie si absorbtie a grasimilor. Ca o componenta a vitaminei B (tiamina si biotina), contribuie la transformarea de proteine, glucide si grasimi in energie. Sulful este implicat in reactii cu oxigen, care afecteaza coagularea sangelui, productia de insulina si activitatea enzimelor, cum ar fi glutation (glutation) si coenzima A.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.