Rolul musculaturii membrelor inferioare in ortostatism

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.33

nivel: Facultate

Muschiul fesier mare ( m. gluteus maximus )Isi are origine pe coxal ( fosa iliaca externa ), inapoia liniei fesiere posterioare, pe sacru si pe ligamentul sacrotuberos ; se insera pe tractul iliotibial si pe linia de trifurcatie externa a liniei aspre a femurului. Prin contractia lui, pe langa extensia coapsei, efectueaza abductia si rotatia laterala. Este inervat de nervul fesier inferior proveni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul musculaturii membrelor inferioare in ortostatism

Muschiul fesier mare ( m. gluteus maximus )Isi are origine pe coxal ( fosa iliaca externa ), inapoia liniei fesiere posterioare, pe sacru si pe ligamentul sacrotuberos ; se insera pe tractul iliotibial si pe linia de trifurcatie externa a liniei aspre a femurului. Prin contractia lui, pe langa extensia coapsei, efectueaza abductia si rotatia laterala. Este inervat de nervul fesier inferior provenit din plexul sacrat.

Muschiul fesier mijlociu ( m. gluteus medius )Este situat sub muschiul fesier mare. El isi are originea pe coxal, intre linia fesiera anterioara si posterioara, si pe creasta iliaca ( buza externa ); se insera pe fata laterala a trohanterului mare. Prin contractia lui, pe langa abductie, efectueaza extensia, rotatia laterala a coapsei, prin fibrele posterioare, si rotatia mediala prin cele anterioare. Este inervat de nervul fesier superior ( din plexul sacrat ).

Muschiul fesier mic ( m. gluteus minimus )Este acoperit de muschiul fesier mijlociu si isi are originea pe coxal, anterior de linia fesiera anterioara ; se insera pe marginea anterioara a trohanterului mare. Pe langa abductie intervine si in extensia coapsei si rotatie mediala, prin fibrele sale anterioare. Este inervat de nervul fesier superior ( prin plexul sacrat ).

Muschiul piriform ( m. piriformis )Isi are originea pe fata pelviana a sacrului, trece prin incizura ischiatica ( gaura ischiatica mare ) pe care o imparte intr-un spatiu suprapiriform si altul infrapiriform si se insera pe varful trohanterului mare. Prin spatiul supra-si infra-piriform trec vase si nervi din bazin spre regiunea fesiera. Este inervat de ramuri din plexul sacrat.

Muschiul obturator intern ( m. obturatorius internus )Isi are originea pe fata interna a circumferintei gaurii obturate si a membranei obturatorie. Tendonul sau trece prin incizura isciatica dupa care isi schimba directia, i se anexeaza cei 2 gemeni si se insera pe fosa trohanterica. Este inervat de o ramura a plexului sacrat si este un rotator lateral al coapsei.

Muschii gemeni ( mm. gemelli )Superior si inferior : primul isi are originea pe spina ischiatica, iar cel de-al doilea pe tuberozitatea ischiatica. Tendoanele lor de insertie se unesc cu ale obturatorului intern. Sunt inervatii de ramuri al plexului sacrat.Muschiul patrat femural ( m. quadratus femoris )
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.