Rolul microorganismelor in formarea solului

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.06

nivel: Liceu

In alcătuirea solului intră :
• particule anorganice : provenite din alterarea rocilor din suport
• particule organice : rezultate din substanțe vegetale și animale descompuse (rădăcini, ciuperci, bacterii , viermi , insecte , rozătoare) ce se pot fărâmiță până la dimensiuni coloidale, contribuind la formarea humusului ce da fertilitatea solului.
• apa : car[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul microorganismelor in formarea solului

In alcătuirea solului intră :
• particule anorganice : provenite din alterarea rocilor din suport
• particule organice : rezultate din substanțe vegetale și animale descompuse (rădăcini, ciuperci, bacterii , viermi , insecte , rozătoare) ce se pot fărâmiță până la dimensiuni coloidale, contribuind la formarea humusului ce da fertilitatea solului.
• apa : care în sol poate deveni o soluție chimică complexă, ce asigură reacțiile necesare funcțiilor solului.
• gazele : din porii deschiși reprezentând aer atmosferic transformat ca urmare a reacțiilor din sol.

Solurile s-au format intr-o perioadă lungă de timp. Rocile de la suprafața litosferei, în urma unor procese de dezagregare (diferentele de temperatură, înghețul) precum și a unor procese de descompunere chimică (datorita apelor de infiltrație) se fărâmițează în particule mai mari sau mai mici : pietrișuri, nisipuri, argila, praf.

Sunt alcătuite și din resturi vegetale și animale. La transformarea resturilor vegetale un rol important îl au niște organisme mici numite bacterii, ce transforma aceste resturi în humus. O contribuție în formarea solurilor o are apa de infiltrație, ce dizolvă anumite substanțe hrănitoare din sol. Rădăcinile plantelor absorb odată cu apa substanțele hrănitoare. Aerul din sol provine din atmosfera și este necesar pentru aerisirea solului.

Factorii care contribuie la formarea solurilor (factori pedogenetici) se împart în :
• materialul parental (roca pe care s-a transformat )
• formele de relief
• clima ( influențează prin precipitații )
• activitatea biologica

Din punct de vedere fizic, solul este un sistem polidispers, structurat și poros, alcătuit din trei faze: solidă , lichidă si gazoasă, fapt care influențează aprovizionarea plantelor cu elemente nutritive.

Un centimetru de sol, în grosime, se realizează in zeci, sute de ani. Dar solul si humusul pot fi pierdute intr-un an, prin antrenarea lor in timpul vanturilor puternice, în urma unor precipitații de intensitate mare, a defrișării pădurilor.

Un kilogram de sol conține în general :

- cca 0,78 Kg substanțe minerale, humă, argila, cuarț, carbonați, oxizi de fier
- cca 0,015 Kg aer.
- cca 0,15 Kg apa.
- substanțe organice : humus, lignină, celuloză, grăsimi, rășini, antibiotice, vitamine, hidrocarburi, enzime.

Factorii biologici influențează procesul de humificare (oxidarea lenta a substanțelor vegetale moarte), generând humusul, conținând din acizi organici ce ajuta la descompunerea minereurilor din materialul parental.

Solurile au culori diferite :

• roșii cărămizii : în zonele calde cu anotimp secetos ;
• negre : in ținuturile temperate ;
• albaștrii : in ținuturile subpolare;

Solul e o vastă uzină a naturii, care produce o mare cantitate de biomasă folosită ca hrană de o parte din viețuitoare, inclusiv de om. Este cel mai important mijloc de producție pentru agricultura si silvicultura . Este tot mai mult influențat de om. Asupra solului intervențiile antropice pot produce modificări însemnate. Prin arături omul transformă anual 3000 Km3 de soluri naturale in pământuri afânate ce schimba radical condițiile de aerisire, de umiditate, procesele biologice.

Humusul este un material organic amorf, situat la partea superioară a solului, de culoară neagră sau brună, mai mult sau mai puțin rezistent la acțiunea microorganismelor.
Microorganismele sunt responsabile in natura de mineralizarea celei mai mari parți din material al organic pe care-l transforma in CO2. Produsul organic rămas și care nu e ușor mineralizat este incorporat în humus (acest principiu poate fi utilizat cu succes pentru bioremediere). Având în vedere transformările menționate, se pot dezvolta numeroase procese bazate pe acțiunea microorganismelor implicate în procesul natural de reciclare a carbonului. Acestea trebuie să tină seama de natura macromoleculară a componenților chimici principali din materialul vegetal, care nu pot penetra in celulele microorganismelor.

De aceea este necesar să se parcurgă următoarele etape: eliberare de enzime, transport la substrat și absorbție, transformarea substratului în produse mic moleculare, metabolizarea produselor. Acest ansamblu este explicabil dacă se iau în vedere varietatea și numărul mare de microorganisme care se află în sol (tabelul 1) si evoluția acestora, precum și stabilitatea biologică a componenților chimici din fitomasă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.