Rolul materiei organice in fertilitatea solului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Humusul nutritiv este reprezentat de totalitatea compusilor organici, mai mult sau mai putin usor mineralizabili, care se incadreaza in ambele grupe principale din clasificarea lui Kononova. El are un rol predominant in asigurarea microorganismelor si plantelor superioare cu elemente nutritive si asigura materia prima si substantele precursoare sintetizarii substantelor humice propriu-zise. Hum[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul materiei organice in fertilitatea solului

Humusul nutritiv este reprezentat de totalitatea compusilor organici, mai mult sau mai putin usor mineralizabili, care se incadreaza in ambele grupe principale din clasificarea lui Kononova. El are un rol predominant in asigurarea microorganismelor si plantelor superioare cu elemente nutritive si asigura materia prima si substantele precursoare sintetizarii substantelor humice propriu-zise. Humusul stabil cuprinde ansamblul subsatntelor care se descompun lent, ajungand si ele in final la compusi minerali (CO2, H2O si NH3).

Intr-o agricultura intensiva rolul humusului in asigurarea unui mediu favorabil pentru cresterea plantelor, ca rezervor cu eliberarea lenta a elementelor nutritive (N, P, S, K, Ca, Mg) si ca regulator al metabolismului vegetal, trebuie sa se manifeste la nivele superioare ale echilibrului humic. Numeroase cercetari asupra bilantului humusului din solurile cultivate in diferite sisteme urmaresc rezolvarea favorabila a contradictiei care se menifesta intre conservatorismul solului de a-si mentine echilibrul humic si cerintele agriculturii de crestere treptata a continutului de humus, in conditii rationale din punct de vedere tehnic.

Solurile preconizate pentru terenurile agricole din tara noastra reies din analiza evolutiei humusului in diferite situatii de cultura.
In tara noastra, in studiul agrochimic ca si in cel pedologic, caracterizarea terenurilor agricole sub aspectul continutului de materie organica se face diferentiat. La solurile organice, ca si la solurile de sera imbogatite prin aporturi masive de materie organica partial descompusa, se determina ,,materia organica'', in timp ce la celelalte soluri se determina humusul, dupa indepartarea prealabila a resturilor descompuse din sol.

Recunoasterea humusului ca un indicator sintetic al starii de fertilitate a solului este evidentiata de folosirea resurselor de humus din primii 50 cm printre criteriile principale de stabilire a notelor in Sistemul roman de bonitare a terenurilor agricole (1976). Continutul de humus din stratul arat multiplicat cu raportul saturatiei in baze, cunoscut sub denumirea de indice-azot, este utilizat in analiza agrochimica pentru caracterizarea starii de asigurare cu azot a solului. In studiile agrochimice curente nu se practica fractionarea humusului, intrucat aceasta este determinata predominant de tipul de sol si mai putin de practicile culturale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.