Rolul marketingului in activitatea agentului economic - atestat

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.88

nivel: Facultate

Obiectivele fixate de catre agentul economic trebuie sa fie realiste. Nivelurile stabilite trebuie sa fie rezultatul analizei ocaziilor si a punctelor tari ale organizatiei si nu dorintele personelor ale managerilor. Principiile marketingului sunt realizate prin, satisfacerea clientilor si obtinerea de profit. Aceste principii sunt materializate in:

Maximizarea consumului
Se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul marketingului in activitatea agentului economic - atestat

Obiectivele fixate de catre agentul economic trebuie sa fie realiste. Nivelurile stabilite trebuie sa fie rezultatul analizei ocaziilor si a punctelor tari ale organizatiei si nu dorintele personelor ale managerilor. Principiile marketingului sunt realizate prin, satisfacerea clientilor si obtinerea de profit. Aceste principii sunt materializate in:

Maximizarea consumului
Se considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul, ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor.

Maximizarea satisfactiei consumatorului
Trebuie sa evidentieze latura calitativa a consumului de bunuri si servicii. Evaluarea nivelului de satisfactie pe care o produce bunul sau serviciul oferit consumatorului este dificil de facut intruncat nu exista mijloace de masurare, iar oamenii sunt influentati de o multime de factori subiectivi in aprecierea grdului de satisfacere a necesitati lor.

Maximizarea posibilitatilor
De alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imense, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatile de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.

Maximizarea calitatii vietii
Vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si sreviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural.

CAPITOLUL – II
Comunicarea eficienta cu consumatorii pentru satisfacerea nevoilor acestora

Comunicarea este o caracteristica fundamentala a existentei. Toate functiile manageriale sunt realizate cu ajutorul comunicarii, ca un proces de intelegere intre oameni cu ajutorul transferului de informatie.

2.1 Consumatorul – element central de referinta
al marketingului

Pentru asigurarea unei cat mai mare reusite in afaceri si a diminuarii risului in care actioneaza, intreprinzatorii trebuie potrivit opticii moderne, sa acorda o atentie prioritara, majora, defiirii si cunoasterii „campului de lupta ” respectiva a pitei sau pietilor pe care vor actiona precum si a „tintei” pe care si-o propun sa o cucereasca in competitia in care se angajeaza, respectiv a consumatorilor produselor si serviviilor pe care urmeaza sa le ofere.

Astfel ,marketingulin amplu sau demers, porneste cu piata si consumatorii. In cadrul pietei , consumatorul reprezinta elementul central de referinta al oricarui intreprinzator, piata neputand fi definita, independenta de cei care ii dau viata. Importanta acordata satisfacerii consumatorului este reflectarea locului central pe care acesta il ocupa in gandirea si practica marketingului.
Pentru asigurarea unei eficiente economice cat mai ridicata este necesara anticiparea si satisfacerea nevoilor consimatorilor Practic, prin intregul complex de activitati ce ii sunt specifice, maeketingului urmareste sa asigure bunurile si serviciile pe care le solicita consumatorii, respectiv marfa potrivita si la timpul potrivit.

Orientarea catre consumatori presupune o documentare termica si pe aceasta baza solutionarea unor probleme esentiale, legete de cunoasterea produselor sau serciciilor pe care le prefera consumatrorii, a pretului la care sunt dispuse sa le cumpere, a locului de unde prefera sa le cumpere si a modului in care prefera sa le cumpere, a mijlocelor care ii vor incuraja sa cumpere.

2.2 Elementele procesului de comunicare

Emitatorul
Este initiatorul comunicarii, cel care elaboreaza mesajul. El alege mijlocul de comunicare si limbajul astfel incat receptorul sa-i inteleaga mesajul formulat.
Mesajul
Este forma fizica in care emitatorul codifica informatia, poate fi un ordin, o idee, un gand. Mesajul are ca obiectiv informarea, convingerea, impresionarea, amuzarea, obtinerea unei actiuni.

Mijlocul de comunicare
Sau canalul de comunicare este drumul parcurs de mesaj dinspre emitator sau receptor, poate fi:
• Formal comunicarea ceurmeaza , structura ierarhica a organizatiei;
• Informala cand comunicarea provine din interactiunile sociale si legaturile informale din cadrul organizatiei. Acesta din urma poate inbraca forme ca :
- Ideei;
- Opinii;
- Zvonuri;

Mijlocul de comunicare cuprinde:
- Discuti de la om la om;
- Corespondenta oficiala;
- Sedinta;
- Telefon ;
- Fax;
- Internet;

Limbajul de comunicare poate fi:
• Verbal, prin cuvinte
• Non-verbal, prin limbajul corpului, timpului, spatiului, lucrurilor,
• Paraverbala, prin folosirea, tonalitatii, accentului, ritmului de vorbire;

Receptorul
Este persoana care primeste mesajul, dar ascultatrea mesajului este la fel de inportanta ca si transmiterea lui..
Contextul
Este foarte inportant pentru ca aceleasi cuvinte vor suna altfel intr-un birou decat pe strada . Orice comunicare are contextul ei.

2.3 Nivelurile comunicarii

Comunicarea umana se poate desfasura pe mai multe niveluri distincte:
Comunicarea intrapersonala
Este comunicarea cu sine insusi, atunci cand isi asculta vocea interioara. Astfel el se cunoaste si se judeca pe sine, se intreaba si isi rasounde, gandeste, analizeaza, reflecteaza. Evalueaza decizii. Repeta mesajele destinate altor.

Comunicarea interpersonala
Permite dialogul cu celelalte persoane, ne ajuta sa-i cunostem pe ceilalti, Ne cunoastem mai bine pe noi prin imaginea lor despre noi. Ne ajuta sa stabilim, intretinem, distingem relatii umane (prieteni, colegi, familie, cunostinte noi).

Comunicarea in grup
Asigura schimburilein interiorul micilor grupuri umane. In cadrul lor individul petrece o mare parte din viata sociala si profesionala. Se impartasesc cunostinte, experiente, se rezolva probleme, apar idei noi (colectivul clasei, cerc de prieteni).

Comunicarea publica
Orice gen de cuvantare, expunere, prezentare sustinuta in fata unui auditoriu de mai mult de 3 persoane.
Comunicarea de masa
Este cea prin care informam pe altii sau suntem informati, panicati, amuzati, stresati de altii prin intermediul comunicatiilor de masa (televizune, radio, ziare, internet) si in afaraunei relatii interpersonale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.