Rolul galactozei in aparitia cataractei

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

Metabolismul cristalinian este independent de nivelul de oxigen; acesta se poate desfasura si in absenta oxigenului, nu si in absenta glucozei.
Cataractele reprezinta tulburari progresive ale transparentei cristaliniene, care in cursul evolutiei produc scaderea acuitatii vizuale. Alterarea metabolismului energetic glucidic joaca un rol esential in producerea cataractei diabetice, hipoglice[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul galactozei in aparitia cataractei

Metabolismul cristalinian este independent de nivelul de oxigen; acesta se poate desfasura si in absenta oxigenului, nu si in absenta glucozei.
Cataractele reprezinta tulburari progresive ale transparentei cristaliniene, care in cursul evolutiei produc scaderea acuitatii vizuale. Alterarea metabolismului energetic glucidic joaca un rol esential in producerea cataractei diabetice, hipoglicemie, galactozemice.

Cataracta congenitala consta in opacifierea totala sau partiala a cristalinului, aparuta datorita unor embriopatii netransmisibile sau genopatii ereditare. Afectarea cristalinului poate fi izolata sau asociata unor sindroame malformatice si a unor anomalii ale metabolismului fosfo-calcic, acizilor aminati, glucidic (galactozemia, deficitul de galactokinaza, hipoglicemie), lipidic.
Din punct de vedere patogenic se admite ca in cataracta diabetica adevarata se produce o acumulare importanta de glucoza in camera anterioara si cristalin. O parte din glucoza este convertita in sorbitol sub actiunea aldoz-reductazei.

Acumularea intracristaliniana a sorbitolului determina cresterea presiunii osmotice si implicit a influxului de apa in cristalin. Se produce hiperhidratarea cristaliniana, crestereea concentratiei de sodiu si scaderea concentratiei de potasiu, precum si reducerea nivelului de glutation; toate acestea conduc la opacifierea cristalinului.

Cataracta din galactozemie apare datorita acumularii de galactitol (rezultat din conversia galactozei) si de galactoza in cristalin care antreneaza cresterea presiunii osmotice si influxului de apa.
Singurele medicamente care pot fi utile in tratamentul cataractelor sunt midriaticile cu actiune scurta ameliorand vederea cand exista opacitati axiale mici si inhibitori ai aldoz-reductazei ce scad concentratia intraoculara de sorbitol.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.