Rolul galactozei in aparitia cataractei

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.32

nivel: Facultate

Cataracta din galactozemie apare datorită acumulării de galactitol (rezultat din conversia galactozei) și de galactoză în cristalin care antrenează creșterea presiunii osmotice și influxului de apă.

Singurele medicamente care pot fi utile în tratamentul cataractelor sunt midriaticile cu acțiune scurtă ameliorând vederea când există opacități axiale mici și inhibitori ai aldoz-reduct[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul galactozei in aparitia cataractei

Cataracta din galactozemie apare datorită acumulării de galactitol (rezultat din conversia galactozei) și de galactoză în cristalin care antrenează creșterea presiunii osmotice și influxului de apă.

Singurele medicamente care pot fi utile în tratamentul cataractelor sunt midriaticile cu acțiune scurtă ameliorând vederea când există opacități axiale mici și inhibitori ai aldoz-reductazei ce scad concentrația intraoculară de sorbitol.

În cristalin fructoza se obține din glucoză pe calea poliolică, care presupune acțiunea conjugată a două enzime: aldoz-reductaza NADPH dependentă si sorbitol dehidrogenaza NAD dependentă:

ROLUL FRUCTOZEI ÎN APARIȚIA CATARACTEI

În cristalin, conversia glucoză -» fructoză este sernnificativă la concentrații mari de glucoză. In diabetul zaharat activitatea aldoz-reductazei este foarte crescută ducând la acumulare de sorbitol dar si la depleția NADPH, cofactor al glutation reductazei, enzimă implicată în apărarea antioxidantă.

Incapabil să traverseze membrana cristalinului, sorbitolul contribuie la inslalarea retinopatiei si cataractei diabetice prin modificările osmotice si, probabil, prin deprimarea statusului antioxidant celular.
Considerat o ,,toxină tisulară", sorbitolul, produs al căii poliolice, contribuie si la patogeneza neuropatiei si nefropatiei diabetice, alături de perturbarea metabolismului fosfatidil - inozitolilor si activității Na+, K+, ATP-azei.

Inhibarea căii poliolice previne atât inslalarea cataractei si retinopatiei cât si dezechilibrele menționate mai sus (în diabetul experimental).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.