Rolul femeii in armata

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Liceu

Nu de mult femeile erau privite ca cele care trebuiau sa aiba grija de case, de copii si de barbatul acestora care venea acasa de la serviciu sau din armata. Acum lucrurile s-au schimbat sau chiar rolurile sau inversat in unele familii. Femeiile de asemenea se duc la servici, ocupa pozitii importante in domeniile care lucreaza sau fac chiar parte din armata. In ultimele patru decenii statutul, sit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul femeii in armata

Nu de mult femeile erau privite ca cele care trebuiau sa aiba grija de case, de copii si de barbatul acestora care venea acasa de la serviciu sau din armata. Acum lucrurile s-au schimbat sau chiar rolurile sau inversat in unele familii. Femeiile de asemenea se duc la servici, ocupa pozitii importante in domeniile care lucreaza sau fac chiar parte din armata. In ultimele patru decenii statutul, situatia si numarul femeilor care fac armata si care isi aleg o cariera in armata a evoluat.

Potrivit unui studiu efectuat si publicat recent de catre CWINF (Comitetul personalului feminin al NATO), numarul femeilor care poarta uniforma incadrate in armatele Aliantei a crescut de la 30.000, in 1961, la 288.000, in 2001. Asta nu inseamna ca toate tarile au evoluat din acest punct de vedere, fiecare mediu militar are istoria sa cu traditii si culturi distincte care afecteaza gradul de integrare al femeilor de la o tara la alta.

Pentru majoritatea tarilor membre NATO, recrutarea obligaorie a barbatiilor este inca in vigoare, in timp ce inrolarea femeilor este voluntara. Din cele 19 tari membre NATO, femeile servesc in fortele armate a numai 17 natiuni, exceptia fiind Luxemburg care nu are femei in uniforma si Islanda care nu detine forte armata. Cel mai bine reprezentate sunt femeile din armata Statelor Unite si Canada unde acestea detin un procent de 14% si respectiv 11.4%. In anul 2001, 8.6% dintre efectivele americane desfasutare pe plan mondial erau femei si 11.200 de femei in uniforma au participat la misiuni NATO de peacekeeping.

Franta a acordat femeilor un statut egal cu cel al barbatilor la inceputul anului 1970 iar in `80 au fost luate masuri cu privire la ameliorarea integrarii acestora. Impreuna cu Olanda si Marea Britanie, Franta detine personal feminin reprezentand 8% din efective. In mod teoretic posturile din fortele armate ale Olandei si Frantei sunt deschise femeilor, dar in practica accesul acestora la anumite specializari care tin de capacitatea fizica si cea a eficacitatii in lupta sunt restrictionate. Majoritaea femeilor lucreaza in unitati de logistica si de sustinere a luptei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.