Rolul familiei

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Analiza demografica indica scaderea nuptialitatii, cresterea varstei medii la casatorie, cresterea celibatului, a divortialitatii, scaderea natalitatii, cresterea fertilitatii ilegitime etc. paralel, constatam proliferarea altor stiluri de viata familiala: familii monoparentale, familii comasate sau reconstituite, uniuni consensuale, casatorii homosexuale sau alte aranjamente sociale: grupari de p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul familiei

Analiza demografica indica scaderea nuptialitatii, cresterea varstei medii la casatorie, cresterea celibatului, a divortialitatii, scaderea natalitatii, cresterea fertilitatii ilegitime etc. paralel, constatam proliferarea altor stiluri de viata familiala: familii monoparentale, familii comasate sau reconstituite, uniuni consensuale, casatorii homosexuale sau alte aranjamente sociale: grupari de persoane care se aduna pentru a imparti cheltuielile , casatorii in serie, conglomerate de familii etc.

In acelasi timp, asistam la democratizarea sferei private, la egalizarea relatiilor familiale, fie ca este vorba de relatiile dintre soti/parteneri in cadrul cuplului sau de relatiile dintre parinti si copii, relatiile cu celelalte rude. Anthony Giddens a introdus termenul de relatie pura, care desemneaza ,,o situatie unde relatia sociala a fost initiata numai pentru ea insasi, pentru ceea ce poate obtine fiecare persoana dintr-o asociere sustinuta cu cealalta si se continua numai in masura in care amandoi partenerii considera ca le aduce suficiente satisfactii pentru ca fiecare s-o mentina" (Anthony Giddens, Dragoste, angajament si relatie pura, in Transformarea intimitatii.

Sexualitatea, dragostea si erotismul in societatile moderne, Editura Antet, Bucuresti, 2000). Tipul relatiei pure nu se rezuma la relatiile de dragoste, ci este valabil si pentru celelalte: parinti-copii, rude, neamuri, prieteni. Toate acestea devin relatii care evolueaza permanent si in care modul de raportare la celalalt se descopera ,,din mers". Astfel, apar strategiile alternative de crestere a copilului in care calitatea relatiei este pe primul plan si care se bazeaza pe sensibilitate si intelegere de ambele parti, intimitatea inlocuind autoritatea parinteasca.

Prieteniile devin foarte importante si pot reusi acolo unde familia a esuat ( sunt o ,,familie la alegere").Schimbarile semnalate nu sunt insa de natura sa scoata familia din rolul ei de institutie fundamentala in societate, iar sondajele de opinie arata ca popularitatea ei se mentine la niveluri ridicate, ramanand inca pentru majoritatea indivizilor aspectul care le ofera cea mai mare satisfactie, cel care are cea mai mare importanta in viata lor.

Pe de alta parte, numeroase cercetari au aratat ca, in pofida asteptarilor, proportia comportamentelor familiale relativ traditionale a ramas foarte mare. ,,Ceea ce s-a schimbat in aceste arii ale vietii fundamentale a fost o crestere a tolerantei pentru comportamente anterior inacceptabile, dar nu si o crestere a implicarii active in astfel de comportamente", astfel incat ,,acceptarea in crestere a relatiilor alternative nu inseamna ca oamenii se vor implica ei insisi in astfel de relatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.