Rolul de indrumator cultural si literar pe care l-au avut Ion Heliade Radulescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Facultate

Unii, in spiritual impus de revista "Dacia literara", vor cultiva finalul istoric: nuvela "Alexandru Lapusneanu" de Costache Negruzzi, "Romanii supt Mihai-voievod Viteazul" de Nicolae Balcescu, "Cantarea Romaniei" de Alecu Russo etc. Altii vor merge pe linia memoralisticii, a faptului trait ori pe cea a insemnarilor de calatorie, precum Vasile Alecsandri in "O plimbare la munti", "Calatorie in Af[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul de indrumator cultural si literar pe care l-au avut Ion Heliade Radulescu

Unii, in spiritual impus de revista "Dacia literara", vor cultiva finalul istoric: nuvela "Alexandru Lapusneanu" de Costache Negruzzi, "Romanii supt Mihai-voievod Viteazul" de Nicolae Balcescu, "Cantarea Romaniei" de Alecu Russo etc. Altii vor merge pe linia memoralisticii, a faptului trait ori pe cea a insemnarilor de calatorie, precum Vasile Alecsandri in "O plimbare la munti", "Calatorie in Africa" sau Grigore Alexandrescu in "Mmemorial de calatorie".

Exista insa si o alta zina a prozei, critica, ironica, acida, plinna de luciditate, intalnita la Vasile Alecsandri, scriitorul, cel mai complex al epocii. Acesta surprinde multe dintre deficientele unei societati in plina transformare in "Balta-Alba", "Borsec", dar main ales in "Istoria unui galban", gen de proza in care situatiile si personajele, la limita caricaturii, starnesc rasul.

Poezia pasoptista pune bazele liricii moderne romanesti. Tematica se largeste enorm fata de epoca premoderna. Dupa anul 1830, melancholia adanca, organica, va in valui versurile tuturor poetilor. Se cultiva meditatia pe tema romantice(ruine, morminte, nestatornicia soartei, evocarea trecutului glorios, descrierile de natura, se face apel la folclor).

Speciile clasice(epistola, satira, fabula) coexista cu cele romantice(meditatia, elogia). Turnarea in tiparele secolului precedenta noutatilor de natura romantica se explica prin faptul ca literature noastra nu a avut un classicism profound si individualizat. Pe de alta parte, majoritatea romanticilor pasoptisti au primit o educatie clasica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.