Rolul bancilor perioada de tranzitie

1x punct

categorie: Management

nota: 9.40

nivel: Facultate

Bancile reprezinta intreprinderi particulare, societati in numar colectiv, societati anonime sau ale statului care concentreaza capitalurile disponibile din economie si le pune la dispozitia agentilor economici, inclusiv statului sub forme de credite.
In aparitia, bancilor literatura de specialitate acorda un loc important zarafului, pretuitor al monedelor si intermediar al circulatiei mone[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul bancilor perioada de tranzitie

Bancile reprezinta intreprinderi particulare, societati in numar colectiv, societati anonime sau ale statului care concentreaza capitalurile disponibile din economie si le pune la dispozitia agentilor economici, inclusiv statului sub forme de credite.
In aparitia, bancilor literatura de specialitate acorda un loc important zarafului, pretuitor al monedelor si intermediar al circulatiei monetare.
Detinatori de moneda aveau in acesta un sprijin important in desfasurarea schimburilor si in dezvoltarea economica, dar detinerea si utilizarea banilor presupune si anumite riscuri. Aceste riscuri au orientat pe detinatori de capital sa incredinteze acest depozit uni intermediar, zaraful sau alte persoane, in scopul pastrari si al remunerarii sub forma de dobanda care provine de folosirea depozitului de catre intermediar ca sursa de creditare. In mod traditional acesti intermediari au fost bancile.In epoca contemporana locul si rolul bancilor in viata economico-sociala este intrinsec legata de calitatea lor de intermediar principal in relatia economi-investitii, relatie determinanta in cresterea economica.

Locul si rolul bancilor in economie structura lor sunt determinate si de creatia monetara, factor specific al functionalitati bancilor in economie.Legislatia din tara noastra (legea 33/1991) defineste societatile bancare ca "persoane juridice al caror obiect principal de activitate il constituie atragerea de fonduri de la persoane juridice si fizice sub forma de depozite sau titluri de valoare negociabile platibile la vedere sau la termen, si acordarea de credite."

Bancile sau afirmat initial ca institutii monetare, ca intermediari monetari a caror caracteristica esentiala este posibilitatea de a pune in circulatie creante asupra lor insasi care sporesc masa mijloacelor de plata, volumul circulatiei monetara, caracteristica semnificativa acestor intermediari este transformarea activelor monetare in moneda.
Emisiunea de bancnote functie initial deschisa tuturor bancilor si restransa ulterior numai la banca de emisiune, reprezinta forma principala a creatiei monetare si cadrul primordial prin care are loc expansiunea masei monetare.

Bancile comerciale sunt institutii financiare specializate atat in atragerea de resurse si plasarea acestora prin acordarea de credite cat si in efectuarea platilor intre titulari de cont, agenti economici.
Bancile comerciale tipice au si ele un aport de pondere in creatia monetara transformand activele monetare, fara putere liberatorie, in instrumente de plata. Inscrierea in conturile de la banca a creditelor acordate constituie momentul creatiei unei monede aditionale specifice, moneda scripturala.

In cadrul sistemului bancar sau inclus in timp si intermediar monetar care au ca functii principale colectarea de economi sau acordarea de credite pe termen mijlociu si lung direct spre beneficiar sau prin angajarea de capitaluri pentru recreditare.

Desi statutul de intermediar remonetari este adesea foarte apreciat de cel al bancilor, acestea nu creeaza moneda si utilizeaza capitalurile pe care le colecteaza, sau care le sunt puse la dispozitie in Anglia, Franta, SUA, o mare parte a bancilor de depozit faceau si operati de misiune fapt ce, un timp, n-a creat probleme.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.