Rolul analogiei

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.55

nivel: Liceu

Totusi,intuitiile analogice sunt foarte adesea la originea unor descoperiri stiintifice. In argumentare, analogia este mai ales folosita in scopuri persuasive sau pedagogice. Se autorizeaza mai multe libertati in afara contextului stiintific, deoarece trebuie inainte de toate sa frapeze auditoriul cu ajutorul unor imagini emotionante, sa utilizeze cunoscutul pentru a face sa se inteleaga necunoscu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul analogiei

Totusi,intuitiile analogice sunt foarte adesea la originea unor descoperiri stiintifice. In argumentare, analogia este mai ales folosita in scopuri persuasive sau pedagogice. Se autorizeaza mai multe libertati in afara contextului stiintific, deoarece trebuie inainte de toate sa frapeze auditoriul cu ajutorul unor imagini emotionante, sa utilizeze cunoscutul pentru a face sa se inteleaga necunoscutul.

Uneori chiar cunoscutul este de ordinul presupusului, ceea ce implica un acord cu auditoriul asupra realitatii forei sau, in caz contrar, un rationament constrangator. Doua exemple:"Justitia militara este fata de justitie ceea ce este muzica militara fata de muzica"(Clemenceau)"Preotii sunt fata de morala ceea ce sunt sarlatanii fata de medicina" (Robespierre) Poetii, care stiu cel mai bine ca oricine isi exprima gandirea intuitiva, utilizeaza uneori analogii. Iata un celebru pasaj in care Rimbaud explica faptul ca geniul creator este incontrolabil de catre poet. Procedeul ar fi pur metaforic daca imaginea n-ar fi urmatade o explicatie:"Caci EU este un altul.

Daca cuprul se trezeste trompeta, nu se intampla din vina sa.Acest lucru este evident pentru mine: eu asist la iesirea la iveala a gandirii mele: eu o privesc, o ascult [...]".Scrisoare catre Paul Demeny, zis "du voyant".Am vazut ca argumentele cvasi-logice si empirice pot fi "trase" spre interesul ora-torului. Utilizate cu mai multa sau mai putina rigoare, ele pot deveni constrangatoare sau de rea credinta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.