Rolul activ al organului fiscal

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.14

nivel: Facultate

2. Obligatia pastrarii secretului fiscal
Reglementarea prevazuta de art.11 C.pr.f. are radacinile īn art.12 din O.G. 70/19972 care prevedea ca pe durata controlului fiscal contribuabilii trebuie sa fie protejati prin pastrarea secretului fiscal.

Conform art.11 din C.pr.f. functionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai detin aceasta calitate,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul activ al organului fiscal

2. Obligatia pastrarii secretului fiscal
Reglementarea prevazuta de art.11 C.pr.f. are radacinile īn art.12 din O.G. 70/19972 care prevedea ca pe durata controlului fiscal contribuabilii trebuie sa fie protejati prin pastrarea secretului fiscal.

Conform art.11 din C.pr.f. functionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai detin aceasta calitate, sunt obligati sa pastreze secretul asupra informatiilor pe care le detin ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu, īn caz contrar, angajāndu-se raspunderea acestor persoane conform legii. Observam ca spre deosebire de O.G. 70/1997, abrogata prin Codul de procedura fiscala, obligatia pastrarii secretului fiscal se extinde de la sfera controlului fiscal la toate activitatile prin care functionarul primeste informatii fiscale.

Īn ceea ce priveste categoriile de informatie de natura a fi considerate secret fiscal, Normele Metodologice enumera: datele referitoare la identitatea contribuabilului, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si suma veniturilor debitorului, plati, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, īncasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net. Enumerarea are doar caracter enuntiativ, nu limitativ.

Nerespectarea obligatiei atrage raspunderea penala a functionarului.
Informatiile referitoare la impozite, taxe si alte obligatii fiscale pot fi transmise conf. art.11 alin.2 C pr.f.: autoritatilor publice, autoritatilor fiscale ale altor state īn conditie de reciprocitate si autoritatilor judiciare competente, dar si īn alte cazuri cu conditia ca din aceste informatii sa nu reiasa identitatea vreunei persoane fizice sau juridice (conf. art.11 alin 4 C.pr. f.)

Aceste dispozitii din C. pr. f. corespund directivei comunitare prin care se cere autoritatilor competente ale statelor membre U. E. sa faca schimb de informatii īntre ele care sa le permita efectuarea unei corecte stabiliri a impozitelor pe venit si pe capital, respectiv directiva 77/799/C.E.E din 19 decembrie 1977, referitoare la asistenta mutuala asigurata prin autoritatile competente ale statelor U.E.

Directiva comunitara contine prevederi exprese cu privire la obligatia partii beneficiare de informatii de a pastra secretul acestora si la scopurile īn care acestea pot fi folosite.

3. Exercitarea de catre organul fiscal a dreptului de apreciere
Autoritatea fiscala este īndreptatita sa aprecieze (conf. art.6 din C. pr.f.) īn limitele atributiilor si competentelor ce īi revin, relevanta starilor de fapt fiscale si sa adopte solutia admisa de lege, pornind de la mijloacele de proba administrate.

Complexitatea problemelor cu care se confrunta organele fiscale impune necesitatea manifestarii rolului activ īn toate cazurile īn care starea de fapt fiscala nu este pe deplin clarificata sau exista dubii īn ceea ce priveste realitatea faptica a problemelor analizate. Totodata, īn vederea determinarii si clarificarii corecte a situatiei de fapt fiscale, organele fiscale trebuie sa examineze īn mod obiectiv datele si informatiile prezentate de catre contribuabil sau furnizate de alte persoane sau organe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.