Rolul achizitiilor de limbaj in adaptarea prescolarului la viata scolara

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Limbajul se dezvolta si progreseaza in permanenta la copil, iar educatorului ii revine sarcina de a organiza si planifica experientele de limbaj al fiecaruia in functie de varsta, ritm propriu de dezvoltare.
Luarea in consideratie a particularitatilor de varsta si individuale are bogate si solide temeiuri psihopedagogice, facand saltul la nivelul preocuparii pentru tratarea diferentiata a c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul achizitiilor de limbaj in adaptarea prescolarului la viata scolara

Limbajul se dezvolta si progreseaza in permanenta la copil, iar educatorului ii revine sarcina de a organiza si planifica experientele de limbaj al fiecaruia in functie de varsta, ritm propriu de dezvoltare.
Luarea in consideratie a particularitatilor de varsta si individuale are bogate si solide temeiuri psihopedagogice, facand saltul la nivelul preocuparii pentru tratarea diferentiata a copiilor, pentru individualizarea activitatii instructiv-educative.

In vederea realizarii scopului si a obiectivelor generale ale educatiei limbajului in gradinita (dezvoltare exprimarii orale, intelegerea si utilizarea corecta a semnificatiilor structurilor verbale orale, educarea unei exprimari verbale corecte din punct de vedere gramatical, dezvoltarea creativitatii si expresivitatii limbajului oral), educatoarea va organiza si va desfasura procesul instructiv-educativ urmarind cu prioritate dezvoltarea limbajului si a comunicarii, a vorbirii corecte in limba romana, elemente de baza care asigura integrarea corespunzatoare, optima a copilului in scoala.

Prin structura si scopul sau, invatamantul prescolar permite interdisciplinaritatea, organizarea continuturilor invatarii pe proiecte, contribuind la formarea unei atitudini noi fata de cunoastere. Copiii incep sa cunoasca lumea si viata sub aspectele lor variate prin transferul cunostintelor. Invatarea prin proiecte favorizeaza cultivarea atitudinii creative, dezvoltarea flexibilitatii gandirii, a sensibilitatii copiilor; ofera posibilitatea insusirii tehnicilor de cunoastere stiintifica in perspectiva educatiei si autoeducatiei permanente.

Prin toate tipurile de activitati, copiii isi insusesc limbajul sub aspect fonetic, lexical(isi imbogatesc si isi activeaza vocabularul) si gramatical, isi formeaza capacitatea de a accepta si de a emite mesaje simultan cu satisfacerea nevoii de relaxare, de miscare, a nevoii de afectivitate si de cooperare cu adultii si cu ceilalti copii. Rolul limbajului si al comunicarii este hotarator in formarea si dezvoltarea personalitatii copilului, in imbogatirea capacitatii acestuia de a intra in relatie cu ceilalti copii si cu adultii, de a interactiona cu mediul, de a-l cunoaste si de a-l stapani prin explorari, incercari, exercitii, experimente, in descoperirea de catre fiecare copil a propriei identitati si in dobandirea deprinderilor de a invata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.