Rolul FMI de la infiintare pana in prezent in solutionarea crizelor financiare internationale

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.88

nivel: Facultate

Globalizarea a expus la risc economiile tarilor dezvoltate, cat si pe cele ale tarilor emergente, dar a oferit prin fluxurile financiare premize de realizare a cresterii economice. Odata cu amplificarea relatiilor dintre state, alaturi de efectele benefice, a crescut si riscul aparitiei unor divergente economice si politice, conflicte de interese intre state. Pentru evitarea acestora si asigurare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul FMI de la infiintare pana in prezent in solutionarea crizelor financiare internationale

Globalizarea a expus la risc economiile tarilor dezvoltate, cat si pe cele ale tarilor emergente, dar a oferit prin fluxurile financiare premize de realizare a cresterii economice. Odata cu amplificarea relatiilor dintre state, alaturi de efectele benefice, a crescut si riscul aparitiei unor divergente economice si politice, conflicte de interese intre state. Pentru evitarea acestora si asigurarea unor relatii de colaborare avantajoasa intre state a fost nevoie de stabilirea unor 'reguli de conduita' a statelor in relatiile lor externe, care sa fie adoptate prin consens si recunoscute, pe un plan cat mai larg, ca avand caracter echitabil.

Asemenea reguli au fost adoptate si promovate de guverne, unilateral sau prin acorduri semnate intre ele, dar, mai ales, prin intermediul unor organizatii internationale, chemate, totodata, sa vegheze asupra modului de aplicare a conventiilor incheiate. In randul organizatiilor financiare internationale cu vocatie universala se inscriu, in primul rand, Fondul Monetar International (FMI) si 'grupul Bancii Mondiale'.

Pentru ca datorita efectelor globalizarii, izbucnirea unor crize complexe determinate pe de o parte de influentele politicilor nationale si, pe de alta parte, de mecanismele sistemului financiar international, au fost aproape imposibil de previzionat sau de gestionat de fiecare tara in parte, aceste organizatii nu numai ca se ocupa cu aplicarea conventiilor incheiate, dar si cu gestionarea crizelor financiare internationale, in special FMI, care se ocupa in special cu acest lucru.

Activitatea FMI este destul de complexa daca avem in vedere formele pe care le imbraca, dar si gradul de conditionalitate ori rolul jucat de creditele Fondului acordate tarilor beneficiare, insa mai multe despre aceste lucruri in cele ce urmeaza. Rolul principal al FMI este de a asigura stabilitatea sistemului financiar si monetar international. Acesta ajuta la rezolvarea crizelor, si lucreaza cu tarile sale membre pentru a promova cresterea economica si reducerea saraciei. In acest sens, foloseste trei instrumente instrumente principale pentru a a-si duce la indeplinire obligatiile: supraveghere, asistenta tehnica si formare profesionala, si de creditare. Aceste functii sunt sustinute prin cercetare si statistici ale FMI.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.