Rockeffeler

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

William este un aventurier. Va fi urmarit chiar si pentru viol si bigamie, ceea ce nu-l impiedica sa fie un protestant riguros. El insufla tuturor fiilor sai simtul banului: pot sa-si pastreze banii castigati pana la majorat, insa trebuie sa predea lunar tatalui lor 40 dolari; cand devin majori, primesc un mic capital de 1000 dolari.
Aceasta a fost suma cu care fiul cel mare, John D., nascu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rockeffeler

William este un aventurier. Va fi urmarit chiar si pentru viol si bigamie, ceea ce nu-l impiedica sa fie un protestant riguros. El insufla tuturor fiilor sai simtul banului: pot sa-si pastreze banii castigati pana la majorat, insa trebuie sa predea lunar tatalui lor 40 dolari; cand devin majori, primesc un mic capital de 1000 dolari.
Aceasta a fost suma cu care fiul cel mare, John D., nascut la 8 iulie 1839, va debuta in afaceri in 1858. Bagajul sau de cunostinte era mic, insa la varsta de 15 ani, dupa ce a muncit transportand diverse marfuri cu o sareta trasa cu mainile pe strazile orasului Cleveland, al a fost trimis de tatal sau sa urmeze cursurile Scolii superioare de comert, unde a capatat insusirile necesare unui om de afaceri si arta de a tine registrele contabile.

La 26 septembrie 1855 (implinise 16 ani) este angajat la firma specializata in expeditii Hewitt si Tuttle, indeplineste functii de curier, secretar, om bun la toate.
Isi petrece aici doi ani si jumatate, timp in cere isi va insusi stiinta aplicata a finantelor, a afacerilor si relatiilor cu clientela. In cateva saptamani, el devine ajutor de contabil cu un salariu de 25 dolari pe luna, apoi contabil cu aceiasi remuneratie.
Obsesia sa este sa faca avere, consacrand acestui scop intrega sa activitate. Timpul sau liber este rezervat Bisericii baptiste. Tine conturile intreprinderii, ca si pe cele proprii, cu meticulozitate, neuitand niciodata de operele de binefacere.

In 1858, patronii sai ii refuza o marire de salariu ceea ce-l determina sa accepte o oferta a unui prieten englez, Maurice Clark, de a infiinta impreuna, in docurile din Cleveland, o societate de intermediere pentru produce exotice. In aceasta asociere el contribuie, ca si asociatii sai Clark si Gardner, cu 2.000 dolari -1.000 dolari economiile sale, 1.000 dolari primiti in dar de la tatal sau - si va raspunde de partea financiara, prietenii sai ocupandu-se de vanzari si cumparari.

Din primul an cifra de afaceri este de 500.000 dolari, beneficiul fiecaruia din cei trei asociati fiind de 2200 dolari. In anul urmator incepe afluxul spre Oil Creek. John D. asista cu mare interes la toate acestea si, in 1862, atunci cand Clark si cu el ajung la un profit net de 34.000 dolari decid sa investeasca intr-o mica rafinarie de petrol construita de un enlez, Samuel Andrews, care descoperise modul de a trata petrolul prin acid sulfuric.

John D. si-a dat repede seama ca efortul nu trebuie indreptat spre foraj, operatiune plina de riscuri si de capcane. Cei din foraj se ruinau de altfel foarte repede datorita jocului hazardului, alcoolului sau desfraului. Cei din rafinarii, carora li se oferea totdeauna materie prima nu depindeau de hazard si de riscurile pe care acesta le presupunea.Rockefeller se decide asadar sa investeasca in rafinarii. Si reusita este atat de mare incat, impreuna cu prietenul sau Andrews, baptist ca si el , isi consacra cea mai mare parte a timpului acestei afaceri, iar in 1865, renunta la celelalte activitati ale sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.