Roci colectoare, roci protectoare

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Rocile care inmagazineaza cantitati industriale de hidrocarburi se numesc roci colectoare, magazin sau rezervor. Ele trebuie sa aiba o porozitate cat mai mare care sa le asigure o buna capacitate de inmagazinare. La aceasta trebuie sa se adauge o extindere mare a zacamantului, pentru ca resursa geologica sa fie de dimensiuni industriale spre a justifica investitiile enorme pe care le presupune pun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roci colectoare, roci protectoare

Rocile care inmagazineaza cantitati industriale de hidrocarburi se numesc roci colectoare, magazin sau rezervor. Ele trebuie sa aiba o porozitate cat mai mare care sa le asigure o buna capacitate de inmagazinare. La aceasta trebuie sa se adauge o extindere mare a zacamantului, pentru ca resursa geologica sa fie de dimensiuni industriale spre a justifica investitiile enorme pe care le presupune punerea in valoare a zacamantului. Dupa o clasificare conventionala, strict orientativa, colectoarele cele mai bune sunt considerate cele cu porozitate superioara valorii de 15%, iar cele mai slabe colectoare cele cu porozitatea mai mica de 5%.

O a doua proprietate implicata este permeabilitatea, care trebuie sa fie suficient de mare ca sa permita obtinerea unor debite de extractie competitive. Cele doua caracteristici ale rocilor colectoare trebuie sa coexiste. Unele roci, cum sunt argilele, au o porozitate mare, dar o permeabilitate pentru hidrocarburi nula sau nesemnificativa. Acestea nu pot fi roci colectoare. In afara de cele doua proprietati mentionate, calitatea rocilor colectoare este data si de anumite caracteristici ale structurii spatiului poros si de dimen-siunea porilor.

Rocile protectoare delimiteaza zacamantul, partial sau total, in functie de tipul capcanei, si au rolul de a impiedica migrarea hidrocarburilor catre o alta capcana sau catre suprafata. Desi prezinta un interes limitat pentru ingineria de zacamant, rocile protectoare vor fi studiate impreuna cu cele colectoare, sub denumirea comuna de roci de zacamant. Diferentierile vor rezulta in mod explicit sau implicit, din context. De altfel, in sens restrans, zacamantul de hidrocarburi se limiteaza numai la spatiul ocupat de roca colectoare.

Petrolul (in acceptiunea lui generica de sistem natural de hidrocarburi - titei, gaze sau gaze cu condensat) este generat si acumulat in rocile sedimentare. Chiar daca sunt cunoscute acumulari, chiar zacaminte de petrol, in roci eruptive sau metamorfice, ele se afla in imediata apropiere a unor roci sedimentare unde petrolul a luat nastere si de unde a migrat.

Petrolul nu are legatura cu un orizont stratigrafic anume. Se gasesc zacaminte in toate orizonturile pe scara stratigrafica, de la cambrian la pliocen.Alaturi de petrol, rocile colectoare contin apa libera, intr-o masura mai mare sau mai mica si care limiteaza volumul de acumulare a hidrocarburilor. Este necesar ca saturatia in petrol sa fie suficient de mare, cu mult peste valoarea de 50%.

1.2. Tipuri de roci de zacamant
Rocile colectoare au o diversitate mare din punct de vedere mineralogic si petrografic. Sunt doua tipuri principale de roci colectoare: rocile detritice si rocile de precipitatie, cu precadere carbonatice.Rocile detritice (nisipuri, gresii si, sporadic, microconglomerate, marne fisurate s.a.) formeaza cea mai mare parte a zacamintelor cunoscute: aproximativ 62% din numarul lor si contin aproximativ 59% din resursele mondiale de hidrocarburi.

Rocile de precipitatie (calcare si dolomite fisurate si cavernoase si, foarte rar, brecii), sunt ceva mai putin abundente si, probabil, mai putin explorate. Ele formeaza aproximativ 32% din zacamintele cunoscute dar contin aproximativ 40% din resurse. Este usor de observat ca zacamintele din rocile carbonatice sunt de dimensiune mai mare decat zacamintele din rocile detritice, cel putin din punct de vedere al resurselor continute. O contributie insemnata o au zacamintele gigant din Orientul Mijlociu si din Zona Marii Caspice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.