Roadele unei diplomatii chibzuite - literatura SF

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.23

nivel: Liceu

Literatura SF este un tip de proza narativa care imagineaza situatii si evenimente ireale,pornind de la premise stiintifice.Temele literaturii stiintifico fantastice se leaga de explorarea spatiului patrunderea in lumi necunoscute sau consierate pana la un moment dat inaccesibile. Datorita faptului ca se bazeaza pe ipoteze inca neconfirmate sau pe considerarea drept realitati a unor inventii tehno[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roadele unei diplomatii chibzuite - literatura SF

Literatura SF este un tip de proza narativa care imagineaza situatii si evenimente ireale,pornind de la premise stiintifice.Temele literaturii stiintifico fantastice se leaga de explorarea spatiului patrunderea in lumi necunoscute sau consierate pana la un moment dat inaccesibile. Datorita faptului ca se bazeaza pe ipoteze inca neconfirmate sau pe considerarea drept realitati a unor inventii tehnologice teoretic posibile dar inca nerealizate literatura sf este numita si literatura de anticipatie.

Actiunea operei literare"roadele unei dplomatii chibzuite"se desfasoara pe o planeta numita Arcadia. Acest nume nu este prea potrivit deoarece exista multa rafuiala ,lacomie,razboi iar sensul simbolic al cuvantului Arcadia este tarm al fericirii , ceea ce pe acea planeta nu exista. Pe de alta parte numele se potriveste deoarece arcadiaenii aveau un grad inalt de civilizatie si cunosteau cunosteau o prosperitate economica apreciabila.

Societatea arcadiana atinsese un nivel inalt de civilizatie si dezvoltare economica prospera, cucerise spatial cosmic si ereditase boli grave, dar nu inlaturase amenintarea razboiului. Planeta era dominate de doua superputeri, doi colosi economici si militari, care, intr-o pace relativa, se acuzau reciproc, printr-o propaganda sustinuta, de cele mai mari rele, pofta de a domina intreaga planeta. O mare parte a resurselor planetei era folosita pentru alimentarea unei necrutatoare curse a inarmarilor, cu acorduri de supraveghere reciproca.
Arcadienii erau fiinte evoluate biologic, avand “ doua perechi de ochi, doua nasuri, doua guri si patru calote cerebrale absolute simetrice”, dar mai ales erau inzestrati cu puteri telepetice.

In expozitiune autorul ne prezinta Arcadia, o planeta de marime medie situata in Constelatia Casiopeea. In imaginatia sa arcadienii sunt niste pamanteni cu 2 fetye ei fiind exact simetrici. Arcadienii atinsesera un grad inalt de tehnologie si cunosteau prosperitatea economica. Din punct de vedere politic planeta era impartita in 2 state: emisfera nordica si sudica. eLe insa se aflau intr-un razboi rece, intr-o continua inarmare, fiecare stat fiind obligat sa-si declare descoperirile in tehnologia militara, desi acest lucru nu se intampla niciodata. Ambii colosi energetici se urau reciproc. Din cand in cand confruntarile pareau iminente , ar tot timpul se gasea o solutie salvatoare.

Dar cei 2 conducatori puteau comonica intre ei prin telepatie . cu toate ca toti arcadienii erau telepati, numai conducatori aveau posibilitatea de a capta si trimite mesaje spre deosebire de ceilalti care fie erau receptor fie emitator.
Semnele inceperii unwi comunicatii erau mancarimea unei urechi ramanand doar ca cel apelat sa raspunda. Dar dupa convorbire cei ce comunicau erau ingretosati aveand nevoie de cateva zile pentru a-si revenii.

Intr-o zi conducatorul emisferei sudice a fost trezit din somn de mancarimea amintita. El fu anuntat de omologul sau ca partea nordica a planetei era amenintata din exteroor de niste extraarcadieni. Nordicul mai spuse ca vor folosii farfurii zburatoare a caror folosire nu fusese anuntata in prealabil. Dar cel din sud il linstii spunandu-I ca si ei au descoperit acest mod de transport, fapte ce constituie intriga.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.