Riturile si miturile

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.97

nivel: Liceu

Activitatea rituala se insereaza in cursul anului, al lunilor, al zilelor, supunindu-se ritmurilor fundamentale ce dirijeaza viata -- ritmul cardiac si respirator. Ritmul batut in pamint cu piciorul a dat nastere dansului, insotit indeobste de cint si de muzica. E vorba de un gest primitiv si primordial, pe care-1 infatisau in China si la negrii din Africa dansurile ursului sau, la amerindieni, ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riturile si miturile

Activitatea rituala se insereaza in cursul anului, al lunilor, al zilelor, supunindu-se ritmurilor fundamentale ce dirijeaza viata -- ritmul cardiac si respirator. Ritmul batut in pamint cu piciorul a dat nastere dansului, insotit indeobste de cint si de muzica. E vorba de un gest primitiv si primordial, pe care-1 infatisau in China si la negrii din Africa dansurile ursului sau, la amerindieni, cele ale bizonului, ale vulturului, ale condorului si ale sarpelui.

Aici India ne ofera stadiul cel mai elaborat al acestei pulsatii vitale, prin imaginea lui Siva, zeul activitatii si al bucuriei cosmice a carui reprezentare populara este cea de Rege al Dansului (nata-raja). El manifesta energia vietii sub forma infruntarii neincetate a doua forte opuse. Mina dreapta a zeului minuieste o mica toba ce-i bate ritmul dansului. Mina stinga are in palma o limba de foc. Zeul danseaza peste trupul strivit al unui pitic, infatisind omul cufundat in ignoranta. Aureola de flacari de care e inconjurat reprezinta vitalitatea nesecata 9 naturii si, in acelasi timp, lumina cunoasterii.

Pe o tema identica, la un nivel mai uman, dansatoarele indiene dezvolta expresia celor opt sentiB mente codificate de arta lor: dragostea, mila, uimirea, risul, minia, curajul, groaza si pacea, datorita celor cincizeci de gesturi ale miinilor (mudra-- sa giliu al inelului) si celor o suta douazeci si cinci de atitudini ale corpurilor lor.
Dansurile sacre ne permit sa patrundem in culise-l le teatrului grec, in care domnea de asemenea choreia, ritmica, unind poezia, muzica si dansul si avind in viata elenilor o importanta mai mare decit artele plastice.

Misterele orfice si dionysiace cuprindeau dansuri, ca si misterele din Evul Mediu. Iar Platon declara: "Ar trebui ca tinerii nostri sa danseze nu numai la perfectie, ci perfectiunea".Gasim in Japonia un exemplu comparabil de simbolistica a artei dramatice, cu teatrul nd, ai carui actori isi insotesc atitudinile hieratice cu un text psalmodiat. Se reprezinta de obicei cinci nd, pe sedinta. Pe scena se vede un pelerin sau un calator sosind intr-un tinut renumit printr-o antica legenda, povestita, ca introducere, de catre un taran din partea locului. Personajele dramei apar

apoi in chip de spirite sau de fantome, jucate de locuitorii satului. Unii dintre actori poarta masti si toti se deplaseaza cu o incetineala rituala. La stinga, zece figuranti alcatuiesc corul si la dreapta un flaut, doua tamburine si o toba constituie orchestra.
Mergind pe calea ritmului, ce ne-a condus de la dans la muzica si la teatru, intilnim serbarile rituale tinute la inceputul si la sfirsitul anului, care au ca scop esential reinnoirea. Ea e simbolizata indeobste de stingerea si reaprinderea focului, fapt ce nu constituie un rit invechit de vreme ce mai exista si acum obiceiul focurilor de Sfintul Ioan si acelasi rit e indeplinit periodic la Paris, sub Arcul de Triumf, in fata mormintului Soldatului necunoscut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.