Rituri funebre si lacasurile din lumea cealalta

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Insa toate aceste povesti nu pareau de la bun inceput destinate descrierii soartei sufletului. Din contra, Homer a expus pe larg credintele sale despre viata umbrelor in cinturile XI si XXIV ale Odiseei si chiar in cintul IV. Miturile sale propriu-zis eshatologice nu aveau nici o valoare ?Pentru pitagoreici si platonicieni este sigur ca revelaAZtiile lui llomer despre lumea cealalta prezinta mai p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rituri funebre si lacasurile din lumea cealalta

Insa toate aceste povesti nu pareau de la bun inceput destinate descrierii soartei sufletului. Din contra, Homer a expus pe larg credintele sale despre viata umbrelor in cinturile XI si XXIV ale Odiseei si chiar in cintul IV. Miturile sale propriu-zis eshatologice nu aveau nici o valoare ?Pentru pitagoreici si platonicieni este sigur ca revelaAZtiile lui llomer despre lumea cealalta prezinta mai putin interes daca ele sint exprimate direct: pentru acestia pestera nimfelor pare ca traduce mai bino gindurile lui Homer despre lumea cealalta decit descrierea Hadesului vizitat de Ulise.

Ei nu sint prea inclinati sa caute credintele poetului despre viata de dincolo de mormint, acolo unde am crede ca a vrut sa ni le ofere. Ei se acomodeaza mai bine cu obscuriAZtatea simbolurilor decit cu claritatea limbajului direct.Totusi ai au scos un profit chiar si din eshatologia lui Homer. Stim deja ca sufletul lui Heracles, din pricina deduAZblarii sale, sau cel al lui Tiresias, "purtator" al sceptrului de aur, revelau sagacitatea lui Homer l. Versurile Odiseei care descriau chinurile Hadesului sau fericirea din Cimpiile Elizee, contin si ele mistere demne de atentie: Homer are, in definitiv, aceleasi idei ca Plutarh,
Porphirius si Proclus,asupra "sufletelor care dorm in moarte". Nu ramine decit sa se demonstreze acest lucru.

I. Riturile funebre in cinstea lui Patrocle
Sa incepem prin a-l intreba pe poetul Iliade.i asupra riturilor funebre: cele in cinstea lui Patrocie, cel mai celebru mort al poemelor. Nici unul dintre eroii ahei nu a fost ingroAZpat cu mai multa pompa. Funeraliile lui Ahiie insusi, povesAZtite in infern de catre Agamemnon, in cinlul XXIV al Odiseei, nu sint decit o palida copie a celor ale lui Patrocle. Pentru uriasul rug, oameni din toate baracile s-au dus sa taie busteni de stejar pe muntele Ida2. Myrmidonii inarmati, pe carele lor, escorteaza trupul pina la locul mor-v mintului: Patrocle este "acoperit cu totul de pletele alor sai, taiate de pe frunte".

Divinul Ahile sustine capul prietenuAZlui sau. Apoi isi taie balaiele plete si le pune in inimile mortului 3.Se inalta rugul (o suta de picioare in lungime, tot atita in largime), lesul este depus deasupra. Sint injunghiati si jupuiti boi si oi (grasimea lor va acoperi trupul lui Patrocle); carnurile lor sint ingramadite jur imprejur. .. Pe rug, Ahile , arunca patru iepe semete si doi din ciinii lui Patrocle. Sacri- v fica apoi doisprezece prizonieri troieni... (Patrocle va avea cu sine, in moarte, carul sau, animalele pe care le indragea, slujitori, hrana).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.