Ritul si legaturile ritualice

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Eseul "Pedagogia sarbatorii" [1], aparut pentru prima data in "Almanahul scolii primare si al familiei pe anul sccolar 1936-1937"( p. 64-74) este, dupa cum sugereaza chiar filosoful, un tratat de pegdagogie intemeiata pe o metafizica a sarbatorii. Iata ce este, din acest punct de vedere, filosofic, sarbatoarea: este "ideea devenita organica, permanenta, ca realitatea universala nu este absurda ori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ritul si legaturile ritualice

Eseul "Pedagogia sarbatorii" [1], aparut pentru prima data in "Almanahul scolii primare si al familiei pe anul sccolar 1936-1937"( p. 64-74) este, dupa cum sugereaza chiar filosoful, un tratat de pegdagogie intemeiata pe o metafizica a sarbatorii. Iata ce este, din acest punct de vedere, filosofic, sarbatoarea: este "ideea devenita organica, permanenta, ca realitatea universala nu este absurda ori neutra, ci ordonata si plina de semnficatii de valoare"; iar din punct de vedere practic: "e tendinta - total lipsita de element demonstrativ - de infratire cu sensul lucrurilor, cu vointa realitatii generale, cu lumina revelatiilor, pe cari din cand in cand ni le harazeste oceanul de taina si de spirit al invizibilului vesnic, cu tot ceea ce intelepciunea divina si legile ei au introdus ca armonie si rost in viata si lucruri."

Toate aspectele pe care V. Bancila le analizeaza in legatura cu "reforma calendarului" din 1924 trebuie luate din nou in discutie astazi, dupa ce peste societatea romaneasca a trecut "tavalugul" comunismului. }n prelungirea analizelor sale asupra declinului sarbatorii inceput in zorii modernitatii ne putem da seama ca procesul a atins in Rasarit o culme in programul ateizarii comuniste a societatii.

"Furtul" religiei si al sarbatorilor poporului roman de care vorbea atunci Vasile Bancila, s-a facut de asta data pe considerente strict politice si de proportii pe care probabil nu suntem inca in masura sa le evaluam. Calendarul zilelor de munca nu tinea seama de sarbatorile religioase; diverse "munci voluntare" erau programate chiar duminica in timpul Liturghiei. Consecintele erau vizate programatic: o devalorizare a sensului sarbatorilor religioase - si, in cele din urma devalorizarea generala a sensului existentei - si investirea cu sens a altor sarbatori, cu continut politico-ideologic.

Aveam practic de-a face cu o noua "reforma a calendarului", prin care sarbatorile autentice aveau sa fie inlocuite cu un alt fel de "sarbatori": 23 august, 1 mai - ziua internationala a muncii (una dintre sarbatorile importante ale comunismului internationalist), 8 mai - crearea p.c.r., 7 ianuarie, 26 ianuarie - zilele aniversare ale "conducatorilor iubiti"etc. etc.

Astfel ca nu putem vorbi despre o reala insanatosire a societatii romanesti, fara a-i reda adevaratele sale directii sufletesti - de care cu buna stiinta a fost indepartat in trecutul sau recent: a-i reda adica ceea ce i-a fost "furat" - credinta, sarbatorile, datinile, traditia sa culturala - si odata cu acestea, sentimentul existentei pline de sens.

Analizele de o rara finete intreprinse de prestigiosul filosof roman in eseurile si studiile pe aceasta tema (Reforma calendarului, Duhul sarbatorii - studiul care da si titlul volumului, Declinul sarbatorii) intemeiaza pe drept cuvant o Pedagogie a sarbatorii ale carei principii formative se vadesc extrem de necesare astazi.

Programele educative vor fi cu adevarat instrumente ale procesului de insanatosire a societatii romanesti post-comuniste daca isi vor apropria principiile modului formativ al sarbatorii, pe care le enumeram doar in parte: reinitierea in semnificatia sarbatorilor religioase (care au "cea mai mare potenta festiva") va fi inceputul apropierii de credinta; cunoasterea sarbatorilor traditionale ale poporului va reinnoda legatura cu comunitatea de traditie; cunoasterea si reinvestirea cu sens a adevaratelor noastre sarbatori nationale va fundamenta un autentic atasament national.Pedagogia sarbatorii este de aceea un tratat de cea mai stringenta actualitate, caci se adreseaza omului posrcomunist chemat sa-si recapete "constiinta realitatii insemnificate".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.