Ritul secret al templelor egiptene

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Liceu

Preoti, hierofanti detinatori de mistere, purtatori de steaguri, defilau astfel pe pereti, cum au facut-o fiind in viata, de jos, pina in capatul aceleiasi scari. Impreuna cu ei, am ajuns si eu din intuneric in plin soare stralucitor si printre pietrele uriase de pe acoperis, la un mic templu care se ridica, singuratic, intr-un colt al acestui acoperis in terase. El era sprijinit de coloane pe car[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ritul secret al templelor egiptene

Preoti, hierofanti detinatori de mistere, purtatori de steaguri, defilau astfel pe pereti, cum au facut-o fiind in viata, de jos, pina in capatul aceleiasi scari. Impreuna cu ei, am ajuns si eu din intuneric in plin soare stralucitor si printre pietrele uriase de pe acoperis, la un mic templu care se ridica, singuratic, intr-un colt al acestui acoperis in terase. El era sprijinit de coloane pe care vedeai capul lui Hathor.

Am intrat acolo si am recunoscut un sanctuar unde misterele lui Osiris au fost celebrate pina in epoca Ptolomeilor. Pe suprafata peretilor, reliefuri sculptate il aratau pe Osiris intins pe un pat, inconjurat de asistenti si de focuri de tamiie. Hieroglife si picturi gravau toata istoria mortii si invierii lui Osiris; inscriptii reproduceau textul rugaciunilor corespunzatoare orei douasprezece noaptea.

M-am asezat pe podeaua care facea parte din acoperisul templului mare si am incercat sa meditez asupra vechii legende. Sondind asiduu si profund, s-a facut lumina in mintea mea, adevarul compunindu-se din fragmentele disparate, care in cursul secolelor imbracaseAZra forma unor povesti fantastice: Osiris imbucatatit si apoi refacut bucata cu bucata.
De unde mi-a venit cheia enigmei? Dintr-o reminisAZcenta brusca; m-am revazut in camera regelui, in inima Marii piramide, inconjurat de tenebre, avind viziunea a doi preoti, dintre care unul aducindu-mi corpul in transa, mi-a condus spiritul la constiinta clara.

Practic, corpul meu adormit era atunci in coma; viata se mentinea doar printr-o respiratie total inconstienta; adevaratul element vital se eliberase. Eram un om mort, din care sunetul parasise corpul. Dar experienta odata terminata, m-am reincarnat si aparenta mortii s-a sters. Aceasta nu este oare o adevarata inviere, reintoarcerea la existenta terestra dupa ce ai aruncat o privire in cealalta? Nu este o existenta constienta dincolo?

M-am ridicat si am examinat din nou picturile de pe pereti pentru confirmarea iluminarii primite. Osiris zacea, intins, aparent mort; ai fi spus ca este un cadavru imbalsamat si introdus intr-o mumie. Totusi, toate detaliile indicau pregatirea unei eeremonii destinate unui om viu: corpul in transa al candidatului, preotii de serviciu, cadelnitele pentru usurarea transei.Astfel se explicau si rugaciunile de recitat noaptea. Deoarece aceste initieri aveau loc intotdeauna la caderea intunericului.

Candidatul era adus in transa pe o durata variabila; cu cit era mai inalt gradul sau de initiere, cu atit mai profunda si mai lunga transa. Preotii il vegheau pe parcursul orelor din noapte ale transei.
Aceasta era piesa regizata in ritualurile misterelor din timpuri imemoriale. Si semnificatia sa? Uciderea lui Osiris se identifica cu uciderea aparenta a fiecarui candidat la misterele sale, adica la uniunea spirituala cu Osiris, fondatorul lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.