Ritualurile

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.12

nivel: Facultate

Ritualurile
Atunci când reformatorul îl contactează prima oară pe supervizorul său imediat, acesta îl va asigura că acuzațiile sau sugestiile făcute sunt fără valoare, rezultat al greșitei înțelegeri sau percepții din partea subordonatului.

Ritualurile
Superiorii, în această fază, speră că reformatorul va fi atât de impresionat și chiar înspăimântat de autoritate încâ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ritualurile

Ritualurile
Atunci când reformatorul îl contactează prima oară pe supervizorul său imediat, acesta îl va asigura că acuzațiile sau sugestiile făcute sunt fără valoare, rezultat al greșitei înțelegeri sau percepții din partea subordonatului.

Ritualurile
Superiorii, în această fază, speră că reformatorul va fi atât de impresionat și chiar înspăimântat de autoritate încât va înțelege din mesajul direct că inițiativa sa este bazată pe eroare. Dacă, oricum, reformatorul insistă, superiorii săi vor fi adesea de acord să conducă o “investigație”. Rezultatul unei astfel de investigații ar trebui să-l convingă pe reformator de faptul că acuzațiile aduse sunt neîntemeiate posibilitățile sporirii eficienței sau revederea scopurilor organizaționale au fost apreciate corespunzător de autoritățile competente.

Ritualurile
Justificarea birocratică a acestor răspunsuri se axează în mod obișnuit pe argumentul că metodele folosite în confruntarea cu acești “trăzniți” și “exaltați” ai sistemului îi descurajează de la tulburarea liniștii, a rutinei funcționale a organizației cu ideile lor trăznite sau gâlcevile lor personale. De asemenea conducerea de nivel mediu folosește aceste ritualuri ale nulificării pentru a stăpâni o situație potențial explozivă (pentru ei sau pentru alții din organizație), rapid și fără mare zarvă, în scopul de a preveni o publicitate nefavorabilă, menținerea stării organizației într-o ignoranță comodă și prevenirea dezvoltării unei înțelegătoare și îngrijorătoare audiențe la ideile reformatorului.

Ritualurile
Mesajul explicit este: “Dumneavoastră nu știți despre ce vorbiții, dar mulțumim oricum pentru că v-ați adresat nouă. Ne vom interesa de problema semnalată”. Membrii ierarhiei de nivel mediu vor proceda apoi la acoperirea oricărui adevăr existent în argumentele reformatorului care îi necăjește și îngrijorează.
Puterea ritualului nulificării de a stopa protestul derivă dintr-un element inerent birocrațiilor: șansa totdeauna atractivă de a scăpa (a se eschiva) de responsabilitatea personală pentru vreuna din acțiuni.

Ritualurile
Astfel, dacă oamenii încearcă să schimbe cât de cât, în general ei nu continuă dincolo de primul ritual, acesta fiind un proces derulat cu scopul de a anula voința reformatorului și de a permite superiorilor acestuia de a reafirma corectitudinea înțelepciunii colective a organizației, în timp ce șterge consecințele faptelor sale greșite.

Nulificarea oferă tocmai așa-zisului reformator posibilitatea de a renunța, rămânând recunoscător pentru propriul confort sporit care i se acordă. Această eschivă de la asumarea responsabilității permite reformatorului și autorităților să facă un compromis în sensul de a admite că organizația nu este cea mai perfectă din lume, dar ea este totuși una care se corectează singură.

Supunerea repetată la ritualul nulificării (fenomenul “a te lovi cu capul de perete”) se așteaptă să convingă orice membru organizațional sănătos că o prezență sau o voce reformistă este nedorită. Se așteaptă ca el să înțeleagă aluzia și să înceteze să-și necăjească superiorii cu opiniile sale greșit orientate. Gesturi de generozitate din partea conducerii de nivel mediu nu sunt neobișnuite dacă individul decide să părăsească organizația, iar o asemenea preocupare este în mod obișnuit sprijinită prin a ajuta reformistul să găsească în altă parte o slujbă corespunzătoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.