Riscuri in sistemele de plati si compensari

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Sistemele de plati si compensari se desfasoara intr-un cadru complex si sunt supuse unor influente obiective si subiective care determina anumite incertitudini in finalizarea platilor. Aceste incertitudini sunt cunoscute sub denumirea de riscuri, care sunt evenimente nedorite dar cu o anumita probabilitate de a se produce, intr-un interval de timp si intr-un anumit loc.

Riscuri exi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riscuri in sistemele de plati si compensari

Sistemele de plati si compensari se desfasoara intr-un cadru complex si sunt supuse unor influente obiective si subiective care determina anumite incertitudini in finalizarea platilor. Aceste incertitudini sunt cunoscute sub denumirea de riscuri, care sunt evenimente nedorite dar cu o anumita probabilitate de a se produce, intr-un interval de timp si intr-un anumit loc.

Riscuri exista in toate tipurile de instrumente de plata si in ansamblul sistemului de plata si decontare si sunt determinate, in principal, de trei cauze majore: nesincronizarea indeplinirii obligatiei contractuale cu plata acesteia, incapacitatea de plata a partenerului, esecul in finalizarea transferului de fonduri datorita mediului de decontare. Riscurile afecteaza pe beneficiarii instrumentelor de plata, care acceptand plata amanata isi asuma si riscul de neplata, precum si bancile care au acordat credite, au garantat sau au achitat unele instrumente urmand sa primeasca fondurile respective. Riscurile cele mai des intalnite in sistemele de plati cu care se confrunta bancile sunt riscurile de lichiditate si riscurile operationale.
Din punct de vedere al ariei pe care o cuprinde, riscurile pot fi sistemice si specifice

RISCUL SISTEMIC


Riscul sistemic este probabilitatea ca sistemul de plati si decontari sa nu mai functioneze ca urmare a unor factori perturbatori, cum ar fi neindeplinirea obligatiilor de plata de catre un participant care poate sa provoace dificultati altora, declansand o reactie in lant si aparitia unei crize financiare. Cresterea deosebit de puternica a volumului de decontari, extinderea acestora pe plan mondial, globalizarea si platile electronice cu decontare rapida fac ca partenerii sa se cunoasca din ce in ce mai putin si sa se expuna la decontari care depasesc cu mult fondurile lor proprii si posibilitatile de a obtine lichiditate imediata de valori mari. Combinarea riscului dintre partenerii nonbancari cu riscurile dintre intermediari (banci), poate amplifica foarte mult aspectele negative.

De cele mai multe ori, datorita lipsei de informatie asupra actiunii celorlati participanti si a informatiei privind disponibilitatea bancilor de a mai acorda credite, apare fenomenul "domino", adica in lant. La aceasta se mai poate adauga si influenta altor factori ca lipsa de lichiditate, retragerea unilaterala din tranzactii angajate, vanzari rapide si
soldari care declanseaza riscul sistemic.

Desi exista o identificare precisa a cauzelor care declanseaza o criza sistemica, se utilizeaza mai multe criterii de identificare, care semnalizeaza o criza, atunci cand se depasesc anumite valori prestabilite, ca de exemplu:
- ponderea creditelor neperformante in totalul activelor sistemului bancar sa nu depaseasca limita de 10 %;
- costurile de solutionare a crizelor sa reprezinte maxim 2% din PIB.

De asemenea, este semnalizata o criza sistemica atunci cand:
- s-au produs etatizari generalizate ale bancilor;
- activitatea bancara a incetat ca urmare a lichidarii sau inghetarii depozitelor.

In ultimele decenii au avut loc mai multe tendinte de crize financiare sau chiar crize financiare determinate de falimentul unor banci, precum falimentul Bancii Herstatt din SUA in 1974 care a adus serioase perturbari sistemului de plati CHIPS, crahul bursier al societatii financiare Drexel Burnham Lambert din 1987, falimentele bancare din Asia de Sud-Est din anii 1995-1997 ca urmare a unei supracreditari si nerambursarii la scadenta a imprumuturilor, criza Mexicana din 1995.

Riscul in sistemele de plati cu decontare neta. Majoritatea platilor interbancare se desfasoara in sistemul de compensare multilaterala cu decontare neta, care s-a dovedit a fi cel mai eficient. Ca urmare acestei concentrari de plati pe un anumit sistem si riscul, inerent oricarui sistem, are o valoare mai mare si poate deveni un risc sistemic. Riscul apare datorita lipsei de lichiditate a unuia din participanti la sfarsitul zilei de decontare si se poate rasfrange asupra celorlalti participanti care nu pot sa-si primeasca fondurile pentru clientii lor. Uneori, bancile afectate sunt intr-o pozitie si mai dificila, intrucat acestea au avansat fondurile clientilor, bazandu-se pe sumele care trebuia sa le incaseze la compensare. In sistemul de compensare, bancile nu cunosc soldurile debitoare nete (sumele de plata) decat la sfarsitul zilei, deci este o incertitudine in ce priveste marimea acestuia si trebuie sa-si rezerve o lichiditate confortabila. Daca lichiditatea este prea mare inseamna un management mai putin performant, intrucat resursele raman neplasate si invers, daca sumele sunt insuficiente se apeleza pe piata la credite "over night" care se obtin cu costuri ridicate si deci ineficiente. Grija pentru evitarea riscului impune totusi mentinerea unei rezerve de siguranta in limite considerate acceptabile, adica sa nu influenteze semnificativ veniturile bancii.

Pana in 1990, masurile care se luau pentru evitarea riscului sistemic erau de natura selectiva, adica bancile cu deficite cronice si cu probleme in acoperirea imediata a acestora erau excluse din sistemul de compensare. Raportul Lamfalussy din 1990 stabileste pentru tarile din Uniunea Europeana o serie de masuri, in primul rand pentru platile care se adreseaza tranzactiilor externe, menite sa intareasca capacitatea institutiilor de compensare si sa reduca riscul sistemic, dintre care mentionam:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.