Riscuri de contaminare

2x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.61

nivel: Facultate

Exercitarea profesiunilor din domeniul medical implică expunerea personalului la factori de risc specifici. Dintre aceștia, riscul de contaminare reprezintă unul din riscurile profesionale medicale majore. Acesta apare datorită expunerii personalului la agenții de contaminare specifici în cursul exercitării profesiei. Există reglementări legale pentru diminuarea și/sau evitarea riscului de contami[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riscuri de contaminare

Exercitarea profesiunilor din domeniul medical implică expunerea personalului la factori de risc specifici. Dintre aceștia, riscul de contaminare reprezintă unul din riscurile profesionale medicale majore. Acesta apare datorită expunerii personalului la agenții de contaminare specifici în cursul exercitării profesiei. Există reglementări legale pentru diminuarea și/sau evitarea riscului de contaminare a personalului medical.

Contaminarea se poate produce prin expunere la agenți fizici, agenți chimici și farmaceutici, și agenți biologici. În practica medicală există potențial de contaminare radioactivă, contaminare chimică și contaminare infecțioasă.

Contaminarea radioactivă apare ca rezultat al expunerii profesionale la radiații ionizante și/sau la materiale radioactive solide, lichide sau gazoase folosite în activitățile nucleare medicale de diagnostic și tratament. Grupa de risc major o constituie personalul din secțiile de radiologie și radiodiagnostic, expunerea profesională fiind practic neglijabilă la celelalte categorii de personal medical.

Contaminarea chimică ca rezultat al expunerii profesionale la agenții chimici și farmaceutici folosiți în activitatea medicală: substanțe chimice solide, lichide sau gazoase, care pot fi toxice, corosive ori inflamabile; medicamente și substanțe chimioterapice, care pot fi citotoxice, genotoxice, mutagene, teratogene sau carcinogene. Contaminarea chimică se poate realiza, de asemenea, prin expunere la deșeurile chimice rezultate din activitatea medicală. Poate afecta toate categoriile de personal medical.

Contaminarea infecțioasă apare ca rezultat al expunerii profesionale la agenți biologici, reprezentați de sânge sau alte fluide biologice, virusuri, bacterii, paraziți și/sau toxine ale microorganismelor etc. Poate afecta toate categoriile de personal medical prin contact cu organismul bolnav sau purtător de boli infecțioase și cu produsele biologice ale acestuia, în cursul activităților de diagnostic și tratament, sau prin contact cu deșeurile infecțioase rezultate din activitatea medicală.

În scopul evitării acesteia trebuie respectate precauțiunile universale, standarde fundamentale, reglementate în România prin Ordinul MS nr. 894/1994, care se referă la măsurile ce trebuie aplicate de personalul medico sanitar în practica medicală, în scopul evitării contaminării infecțioase atât a personalului medical, cât și a pacienților.

Deșeurile periculoase rezultate din activitatea medicală pot fi deșeuri anatomo-patologice, deșeurile infecțioase, deșeurile înțepătoare-tăietoare, deșeurile chimice și farmaceutice.

Deșeurile anatomo-patologice cuprind părți anatomice, material biopsic rezultat din blocurile operatorii de chirurgie și obstetrică (fetuși, placente), părți anatomice rezultate din laboratoarele de autopsie, cadavre de animale rezultate în urma activităților de cercetare și experimentare medicală. Toate aceste deșeuri se consideră infecțioase conform Precauțiunilor universale.

Deșeurile infecțioase sunt deșeurile care conțin sau au venit în contact cu sângele ori cu alte fluide biologice, precum și cu virusuri, bacterii, paraziți și/sau toxinele microorganismelor, de exemplu: seringi, ace, ace cu fir, catetere, perfuzoare cu tubulatură, recipiente care au conținut sânge sau alte lichide biologice, câmpuri operatorii, mănuși, sonde și alte materiale de unică folosință, comprese, pansamente și alte materiale contaminate, membrane de dializă, pungi de material plastic pentru colectarea urinei, materiale de laborator folosite etc.

Deșeurile înțepătoare-tăietoare sunt reprezentate de ace, ace cu fir, catetere, seringi cu ac, branule, lame de bisturiu de unică folosință, pipete, sticlărie de laborator ori altă sticlărie spartă sau nu, care au venit în contact cu material infecțios. Aceste deșeuri se consideră infecțioase conform Precauțiunilor universale.

Deșeurile chimice și farmaceutice sunt deșeurile care includ serurile și vaccinurile cu termen de valabilitate depășit, medicamentele expirate, reziduurile de substanțe chimioterapice, reactivii și substanțele folosite în laboratoare. Sunt considerate deșeuri chimice și substanțele de curățenie și dezinfecție deteriorate ca urmare a depozitării lor necorespunzătoare sau cu termenul de valabilitate depășit, de exemplu: substanțe dezinfectante, substanțe tensioactive etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.